Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Ötvenen túl a Beatkorszak
2022-04. szám / BSZB

Podlovics Péter menedzser volt az online Beat rádión 2020 decemberében indult Beatkorszak – rocktörténeti örökség hangosan című műsor első vendége. Azóta több mint félszáz, a hazai könnyűzenében meghatározó zenésszel, menedzserrel, háttéripari szakemberrel beszélgetett
az egymást hetente váltó négy műsorvezető.

Gerendai Károly, Pálmai Zoltán, Dr. Máriás Béla, Boros Péter, Tereh István, Gryllus Dániel, Vörös István, Bodnár Tibor, Baksa-Soós Attila, Hajnal Gábor, Jantyik Zsolt, Cselőtei László, Ricsipi. Csak néhány szubjektíven kiválogatott név azok közül, amik 2020 decembere óta Bajnai Zsolt, Rozsonits Tamás, Vass Norbert, Váradi Ferenc, illetve ettől az évtől Altschach László mikrofonja elé ültek a Beatkorszak című, podcastként is elérhető online rádióműsorban. A két évvel eze­lőtt, az NKA Hangfoglaló Program támogatásával frissen induló rádió­ban e műsor révén kapott helyett a magyar könnyűzene története, és talán sem a Beat működtetői, sem a Beatkorszak szerkesztői nem gondolták, hogy a sorozat több mint két évet, és lapzártáig éppen 54 adást él meg.
A Beatkorszak – rocktörténeti örökség hangosan című, hetente egy órában jelentkező műsor egyébként jól illeszkedik a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram 2014-ben indult tevékenységébe. Az azóta elkészült közel száz oral history interjú, félszáz poptörténeti emlékpont, számtalan konferencia, zenés filmekről, legendás hanglemezekről és zenészekről szóló élő talk show-k, kisebb-nagyobb kiállítások, pályázatok, mintegy két tucat könnyűzenei könyv, vala­mint a több mint tízezer követővel büszkélkedő Volt egyszer egy beatkorszak blog (beatkorszak.blog.hu) mind azt a célt szolgálják, hogy feltárható, megőrizhető és feldolgozható legyen a hazai beat- és rockzene története. Ezt a soha véget nem érőnek tűnő munkát az üres adathordozók után szedett jogdíjak Nemzeti Kulturális Alaphoz kerülő negyedéből az NKA eddig több pályázat révén is támogatta. A hetente, vasárnap délelőtt 11 órakor jelentkező Beatkorszak című műsor témáit a négy műsorvezető felosztotta egymás között. Altschach László főleg az egykori könnyűzenei kutatásokat járja körül, Bajnai Zsolt főleg a háttéripar egykori szereplőivel beszélget, Váradi Ferenc a fővároson kívüli könnyűzenét jeleníti meg, míg Rozsonits Tamás asztala a témában megjelenő könyvek bemutatása. Az egyes adásokat online meg­je­lenésükkor lekésők a beatkorszak.blog.hu/podcast alatt is megtalálják a legfrissebb és valamennyi korábbi beszélgetést, illetve a Beat spotify felületén is elérhetőek a Beatkorszak adásai. Mert, ahogy az alkotók vallják:
hirdetés

Magyarország 20. századi története nem érthető meg a magyar könnyűzene múltja nélkül, a magyar könnyűzene emlékei pedig nem gyűjthetők össze mindennapos, szívós kutatómunka nélkül, amibe olykor a jó beszélgetések is beleférnek.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor