Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat

Beatkorszak konferencia
2022-11. szám / K. B.

Ami a könnyűzenét körülvette a rendszerváltás előtt, arról próbál szólni a Beatkorszak idei ta­nács­kozása a Magyar Zene Háza könyvtárában, december 12-én. A lemezborítók és a koncert­pla­kátok születése, dizájnja, a kezdetleges zenekari merchandising, az első könnyűzenei könyvek
és a hazai sztárok arcát a rajongókkal megismertető fotósok is terí­tékre kerülnek a konferencián.
Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzé­sét Támogató Alprogramjának segítségével 2015 óta szervez ren­dszeresen rocktörténeti témájú konferenciákat a Beatkorszak csapata. Szenteltek már tanácskozást például a nagy generáció éppen hetven­éves tagjainak, a film és a könnyűzene kapcsolatának vagy éppen a rendszer­váltás körüli, a rockzenét is érintő átalakulásoknak. Legutóbb Marosvásárhelyen a határokon túli magyar könnyűzene rend­szer­vál­tások előtti történetéről tanácskoztak „Meddig érhetett az ének?” címmel. A konferenciákon elhangzott előadások nemcsak a beat­kor­szak.hu oldalra és a beatkorszak.blogra kerültek fel, de kötetben is megjelentek, gyarapítva ezzel a hazai könnyűzene történetéről szóló publikációkat.
A sorrendben nyolcadik könnyűzenetörténeti tanácskozásnak 2022. december 12-én a Magyar Zene Házá­nak könyvtára ad otthont, ami nem véletlen, hiszen a Beatkorszak csapatának több tagja is szakértőként segítette az intézmény első időszaki kiállításának a megszületését. A hazai könnyűzene múltját bemutató kiállításra reflektálva a Beatkorszak idén a rockzenéhez kapcsolódó „társművészeteket” veszi górcső alá. Csatári Bence és Koszits Attila a rendszerváltás előtti lemezkiadás kapcsán elsősorban a borítók megszü­le­téséről beszél majd, amihez Bálint Csaba koncertplakátokról szóló előadása fog kapcsolódni. Rozsonits Tamás és Kovács László a film és a könnyűzene kapcsolatát feszegetik előadásaikban, amit Bajnai Zsolt rockfotósokról szóló előadása egészít majd ki. Bihari Balázs kezdetleges zenekari merchandising témájú előadása pedig Egri Petra divatról és Jávorszky Béla Szilárd rockzenei könyvekről szóló előadásával alkot majd egy szekciót a decemberi tanácskozáson, ahol természetesen minden blokkot hozzászólási lehető­ség zár.
hirdetés

A konferencián való részvétel ingyenes. Akinek pedig mégsem lesz lehetősége személyesen részt venni az eseményen, az élőben követheti az előadásokat a Volt egyszer egy beatkorszak közösségi felületén. A szervezők ígérete szerint már a jövő év elején kézbe vehető lesz a konferencia előadásai alapján készült dolgozatokból szerkesztett kötet, ami beszerezhető lesz a Beatkorszak rendezvényein, így a 2023-ban a Magyar Zene Házában folytatódó Rock Movie előadásokon, a Kossuth Klubban zajló előadássorozaton vagy éppen a márciusra tervezett újabb marosvásárhelyi konferencián.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor