Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Sokszínűség, romantikus gondolkodásmód és legendás fellépők a Cziffra György Fesztiválon
2023-02. szám

Nagyszabású zenekari koncerttel és díjátadóval veszi kezdetét február 26-án a Cziffra Fesztivál 2023-as programsorozata, amely idén minden hónapban, egészen nyárig, számos különleges ese­ménnyel várja az érdeklődőket. A 2016 óta minden évben megrendezett fesztivál idei prog­ramjá-
ról az alapító-művészeti vezetővel, Kossuth-díjas zongoraművésszel beszélgettünk.

A több száz programot magába foglaló Cziffra György-emlékév után milyen újdonságokkal tud érkezni a Cziffra Fesztivál? Mit változtattak, vagy mi az, amit az elejétől megtartottak?
B. J.: Idén először minden hónapra kínálunk valami különlegeset, tehát nem koncentráltan egy héten át tart a fesztivál, februártól egészen a nyár elejéig lesznek előadások, koncertek. Továbbra is minden prog­ra­munk egyedi fesz­ti­vál­produkció: nem kész előadásokat kínálunk, hanem kifejezetten a mi kérésünkre, hívásunkra jönnek létre ezek a programok, ilyen módon máskor és máshol nem láthatók, hallhatók a művészek így együtt. Amit megtartottunk, az nem más, mint Cziffra György öröksége, a romantikus gondolkodásmód és az a művészi igény, hogy a közönségnek igyekszünk a zenét a fellépő előadók saját felfogásában megmutatni. A fesztivál művészei képesek a hangok által üzenni, a zenével egy különleges atmoszférát teremteni, amely egy liszti örökség, és ennek névadónk, Cziffra György volt az egyik legnagyobb képviselője a 20. században.

Műfajilag is nagyon sokszínű a programkínálat. Milyen elvek mentén alakították ki a programstruktúrát?
B. J.: A Cziffra Fesztivál nemcsak a zeneművészetről szól, hanem a művészetről. A befogadásról, az elfogadásról, a szinergiákról. Fontosnak tartom a találkozásokat, az együttműködést és a párbeszédet különböző műfajokból érkező művészek és a kultúra, szellemiség más képviselői között. Cziffra György is hasonlóan gondolkodott, rendkívül nyitott volt más művészeti ágakra és a zene különböző stílusaira is. Támogatta a tehetséges művészeket, és sajátos improvizatív stílusával újraértelmezte a komolyzenét. Mi is ennek mentén alakítjuk évről évre a programokat. A nyitókoncerten például február 26-án a Zeneakadémián rendhagyó módon csendül fel Saint-Saëns Az állatok farsangja című műve: társművészetet bevonva kértük fel Lackfi Jánost, hogy a tőle megszokott humoros hangvételben a hangversenyre készült verseivel vezesse fel a darab tételeit. Ezen a koncerten a Budafoki Dohányi Zenekar lép fel Hollerung Gábor vezényletével, Sandro de Palma olasz zongoraművész és jómagam közreműködünk. Büszkék vagyunk rá, hogy elfogadta a Cziffra Fesztiválra való felkérésünket a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is, márciusban lesz hall­ha­tó egy egészen rendhagyó tudományos előadás Freund Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas agykutatóval, aki a kreatív gondolkodóképesség fejlődésének mechanizmusait és a művészeti nevelés hatásait mutatja be a Magyar Zene Házában. Erre a két programunkra már jó ideje minden jegy elkelt.

Mire készülhetünk még? Kik lesznek a további vendégek?
B. J.: Mondhatom, hogy a saját műfajukban igazi ikonok alkotják a műsor gerincét. Idén sem marad el a közkedvelt Bárest a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával, akik nemcsak szó­ra­koz­tatják a közönséget, de világszínvonalon is muzsikálnak együtt. Áprilisban Kovács Kati lesz a vendégünk. Ő megkerülhetetlen alakja a magyar könnyűzenének, és nagy öröm, hogy együtt dolgozhatunk. Minden évben nagy körültekintéssel készülünk a gyerekeknek, családoknak szóló előadásokra, idén itt is egy sztár, Halász Judit vendégszereplésével várom a gyerekeket a MOMkult színpadán.
hirdetés

A Cziffra Fesztivál sokszínű kínálata mellett azért a klasszikus zene szerelmeseinek is tartogatnak néhány meglepetést?
B. J.: Természetesen. A MOMkultban szervezünk áprilisban egy Liszt-maratont, ahol Liszt rapszódiáit hat különböző stílusú, rendkívül magas művészi minőséget képviselő zongoraművész fogja megszólaltatni egy este: Báll Dávid, Csalog Gábor, Érdi Tamás, Király Csaba, Mocsári Károly és Ránki Fülöp. Izgalmas, hogy a fellépő művészek között van olyan, aki közvetlenül Cziffra Györgytől is tanult, és olyan is, aki a fiatalabb generációhoz tartozik.
Szintén áprilisban, a Magyar Zene Házában, Brahms munkássága kerül fókuszba: egyrészt kifinomult kamarazenészi mivolta, másrészt a zenét a saját személyiségéhez formáló, felfedező művészi szemé­lyi­sé­ge. Kelemen Barnabás hegedűművésszel együtt igyekszünk majd megvilágítani ezt a kettősséget, amely jelen van Brahms életművében. Külön öröm, hogy a Magyar táncokban velünk tart a kiváló cimba­lom­mű­vész, Balogh Kálmán is.

Kiknek ajánlja a fesztivált, kiket várnak elsősorban?
B. J.: Azt hiszem, annyira sokszínű lett az idei program is, hogy nagyon különböző érdeklődésű embereket várunk. Hiszem, hogy a zene a mai nehézségek között lelkeket gyógyít, nehézségeket simít el, és össz­han­got teremt a világban. Büszke vagyok arra, hogy a fesztivál szép számú törzsközönsége mellett évről évre meg tudunk szólítani új érdeklődőket is.

További információ a fesztivál programjairól: www.cziffrafesztival.hu
A fesztivál kiemelt szponzora az MVM
Támogatók: 12., 13., 22. és a 10. kerületi Önkormányzatok

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor