Egy rövidre szabott élet fontos pillanatai
2018. február 12. /

Akkor halt meg, amikor zenekara, a Nemzeti Filharmonikusok Sanghajban Bartók-koncertet adott, A kékszakállú herceg várát és A csodálatos mandarint adta elő.

Kocsis Zoltánt bő egy éve veszítettük el, azóta hiányát azzal próbáljuk pótolni, hogy hallgatjuk zongorajátékát és persze azt a szerencsére nagyszámú felvételt, amelyet karmesterként jegyzett. Kocsis Zoltán pályájának hiteles krónikása, Juhász Előd új kötetében vissza­em­lé­ke­zé­sek­kel, személyes élményekkel gazdagítja a felejthetetlen zene­művész portréját. Társai az emlékezésben olyan kiváló emberek, mint például Kelemen Barnabás hegedűművész, Mácsai Pál színművész, Fáy Miklós zenekritikus, Berkes Kálmán klarinétművész, karmester. A szép, elegáns és igényes megjelenésű könyv Maczó Péter munkáját dicséri, további erénye a kiváló fotóanyag. Fontos tény, hogy a képek jelentős része első alkalommal látható.
A kötet Kocsis Zoltán gondolatával zárul, aki Mozartról azt mondta: „…amit kiadott magából, az mindenkinek egy életre szóló, op­ti­miz­mus­sal teli üzenet…” Találóbbat nehezen lehetne mondani arról, mit jelent számunkra Kocsis Zoltán.
Juhász Előd: Kocsis Zoltán – Emlékmozaikok, képek, hangulatok
Scolar Kiadó, 2017
96 oldal / 3995 Ft