Goodbye, Daniel Day-Lewis!
2018. február 13. / Kovács Gellért

A világ egyetlen cipésze, akinek három Oscar-díja van. Nyáron jelentette be, hogy visszavonul filmszínészként. Cipőket talán még javítgat, de több filmben nem fog szerepelni. A szélsőségesen
átlényegülős színész, vagyis a method acting egyik legismertebb, talán legszenvedélyesebb kortárs kép­vi­se­lője azzal indokolta döntését, hogy a lelki egészségét igyekszik ily módon megóvni, s hogy ne csá­bul­has­son el, legújabb – és ezek szerint legutolsó – filmjét, a Fantomszálat (bemutató: február 1.) se hajlandó megtekinteni. Mi viszont, bár csak azért is hiszünk a viszontlátásban, a zseniális színművész legfontosabb szerepeit tekintjük most át.

Az én szép kis mosodám (1985)
Kivé alakul át Sir Daniel?
Angol, munkanélküli munkásfiúvá, aki a társadalom erős nemtetszése ellenére barátságba, majd annál is közelebb kerül egy pakisztáni származású mosodás fiatalemberrel (Gordon Warnecke). Stephen Frears már a nyolcvanas években is nagyon tudott filmet csinálni.
Mit kapott érte?
Díjakat is, de leginkább figyelmet. Bár nem ez volt az első filmszerepe, de nagyjából a szakma ekkor kapta fel rá igazán a fejét. S azóta is bámuljuk, mire képes.

A bal lábam (1989)
Kivé alakul át Sir Daniel?
Egy valódi emberré, akit Christy Brownnak hívtak. A saját testébe zárt férfi nem adta fel, lábával festett és írt. Day-Lewis mindent beleadott, szinte emberfeletti teljesítményt nyújtott, olyan mértékben azonosult Brown­nal, és ahogy azt egész pályája során tette, a forgatási szünetekben sem nagyon szállt ki a szerepből.
Mit kapott érte?
Az első Oscarját. Nem igazán volt más választása az Amerikai Filmakadémiának: Day-Lewist szinte bűn lett volna nem aranyszoborral jutalmazni. A rendező, Jim Sheridan nem véletlenül hívta a későbbiekben is.

Az utolsó mohikán (1992)
Kivé alakul át Sir Daniel?
Sólyomszemmé. Gondolhatnánk, ha nem láttuk volna a produkciót, hogy hát ez csak egy kalandfilm, ebbe csak nem kellett színészileg belehalni! De Daniel Day-Lewis számára nincs olyan, hogy csak egy ka­land­film: addig edzett, túlélőtúrázott és koncentrált, amíg kívül-belül Sólyomszemmé, a nevelt indiánná változott.
Mit kapott érte?
Újabb rajongókat. Magának és Michael Mann férfiasan tökéletes filmjeinek is.

[kep3]
Az ártatlanság kora (1993)
Kivé alakul át Sir Daniel?
Nagyon szerelmes és tragikus kosztümös hőssé. Mert az is jól áll neki. Mármint a kosztüm. És persze az is, ahogy Michelle Pfeiffer és Winona Ryder közt „vergődik”.
Mit kapott érte?
Még egy nagymenő rendezőt, aki feliratkozott a csodálók közé. És Martin Scorsese különösen szereti az olyan őrülteket, mint amilyen Day-Lewis. Még jó, hogy a későbbiekben is egymásra találtak.

Apám nevében (1993)
Kivé alakul át Sir Daniel?
A „guilfordi négyek" egyikévé, Gerry Conlonná. A bombamerényletekért ártatlanul elítélt ír férfi a színész kar­rier­jé­nek újabb emblematikus állomása. És Jim Sheridan újabb ünnepelt filmje.
Mit kapott érte?
A második Oscar-jelölést. Ekkorra már a legnagyobbak között emlegették. De abban az évben gigászi alakítások küzdöttek egymással: végül Tom Hanks lett a befutó a Philadelphiával, aki még Oskar Schindlert, vagyis Liam Neesont is legyőzte.

New York bandái (2002)
Kivé alakul át Sir Daniel?
Egy újabb, egyébként szintén erős Sheridan-mozi (A bunyós) és az Arthur Miller örökbecsű színdarabjából, A salemi boszorkányokból készült tűrhető adaptáció után ötéves pihenő következett. Ekkor tanulta ki a cipészmesterséget, s a pletykák szerint mesterének cserébe színjátszást tanított. Aztán Scorsese hí­vá­sá­ra visszatért, s 1800-as évekbeli banditaként bizonyította be, hogy semmit sem kopott a tehetsége. Sőt!
Mit kapott érte?
A harmadik Oscar-nominációt. A New York bandáira azt szokás mondani, hogy bár tisztességes eposz, leginkább Day-Lewis miatt érdemes többször is megnézni.
Vérző olaj (2007)
Kivé alakul át Sir Daniel?
Miután befejezte a felesége (Rebecca Miller – Arthur Miller lánya) által írt és rendezett Jack és Rose balladáját, a mozitörténet legördögibb olajvállalkozója következett. Paul Thomas Anderson alighanem nagy művészi fantáziával rendelkezik, de azt talán még ő sem sejtette, mit fog művelni főszereplője.
Mit kapott érte?
A második Oscar-díjat. Daniel Plainview karaktere olyan figura, aki segít megérteni, miért viseli meg Daniel-Day Lewist a hivatása. Kicsit sem lehet életbiztosítás ilyen gazembereket beengedni az elménkbe.

Kilenc (2009)
Kivé alakul át Sir Daniel?
A 8 és ½ kvázi musicalváltozata legalább olyan felesleges volt filmen, mint színpadon. Bár Nicole Kidman, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Kate Hudson és a többi hölgy is sokat dolgozott érte, hogy ne legyen kínos a mutatvány, Daniel Day-Lewis is odatette magát. Ám ezúttal felesleges súlyokat cipelt nagy könnyedén.
Mit kapott érte?
Elismerő szavakat. Hogy ő még egy Rob Marshall-musicalben is képes nagyot játszani.

Lincoln (2012)
Kivé alakul át Sir Daniel?
Az Egyesült Államok 16. elnökévé. Ugye, mondanunk sem kell, hogy nem csak a maszk miatt volt el­ké­pesz­tő a címszerepben. Természetesen akkor is elnöki módon viselkedett, amikor kikapcsolták a ka­me­rá­kat.
Mit kapott érte?
Nemcsak a harmadik Oscar-díjat, de az első olyat, amelyet Spielberg-filmért színész kapott. Tessék, még egy nagy rendező, akit boldoggá tett Daniel Day-Lewis!


Fantomszál (2017)

Kivé alakul át Sir Daniel?
Reynolds Woodcock mesterszabóvá az ötvenes években. Paul Thomas Anderson nagy ívű szerelmi története a hírek szerint legalább annyira az alkotásról szól, mint arról, hogy milyen hatással lehet egy múzsa az alkotó civil énjére. Alig várjuk, hogy megtudjuk.
Mit kaphat érte?
Bár az elemzők szerint a komoly riválisok (s leginkább Gary Oldman) miatt nincs sok esélye, de akár a negyedik Oscar-díját is meg­kap­hat­ja. Szép búcsú lenne, kétségtelen!