Művészek 2D-ben
2018. február 26. /

Két helyszínen, a Bajor Gizi Színészmúzeum emeleti állandó kiállításában és a Krisztina körúti főépület, az Áldásy-palota közösségi tereiben mutatkozik be az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Képzőművészeti Gyűjteményének festészeti és grafikai anyaga. Főként azok a
festmények és grafikák, amelyek eddig nem vagy csak nagyon ke­ve­set kaptak nyilvánosságot, a raktárban pihentek. A színművészeket, színházi szakembereket ábrázoló festmények elvétve a 19. század vé­gé­ről, nagyobb számban a 20. század első feléből származnak.
A Bajor Gizi Színészmúzeum első szobájában színészházaspárok portréi láthatóak – rajtuk keresztül a színészélet kemény munkával, kiszámíthatatlan érvényesüléssel és anyagi lehetőséggel járó kez­dő­pont­já­tól a nagypolgári világ gazdagságáig ívelő pályafutások tanúi lehetünk. A második szobában két művész (Gábor Móric és Beck Ju­dit) munkáin keresztül szó szerint képet kapunk a II. világháború okozta társadalmi változások egzisztenciális és művészi lenyomatáról. A Krisztina körúti épület I. emeleti folyosóján kiállított portrék se­gít­sé­gé­vel pedig olyan színésznők, színészek, „színházcsinálók” pályaképe elevenedik meg, akik szüleink, nagyszüleink generációja számára napi szinten jelentették a művészi élmény forrását.

Bajor Gizi Színészmúzeum, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
03. 18-ig