Ismael szellemei
2018. március 14. / Szalóky Bálint

Arnaud Desplechin veteránnak számít Cannes-ban, így egyáltalán nem volt meglepetés, hogy legújabb filmje nyitotta meg a 2017-es fesztivált. Ha csak a szereposztást nézzük, az Ismael szellemei igazi nézőmágnes, elsősorban persze a cinephile-ek körében. A szerzői filmesként
ünnepelt rendezőnek Charlotte Gainsbourg és Marion Cotillard is igent mondott, Mathieu Amalric pedig igazi Desplechin-veteránnak számít, a 2004-es Ha te nem lennél és a 2008-as Karácsonyi történet mind a rendező, mind kedvenc színésze számára jelentős elismerést hozott. Akárcsak a Ha te nem lennél-ben, Amalric karakterét ezúttal is Ismael Vuillard-nak hívják, de az új film valójában nem kapcsolódik az előd­höz, mi több, a saját világán belül sem törekszik koherens történetre. Az új sztoriban a filmrendező Ismael Sylviával (Charlotte Gainsbourg) él együtt, bár sosem tudta túltenni magát egykori szerelme el­vesz­té­sén. Éppen legújabb filmjének munkálataiban mélyedne el, amikor feltűnik bő 20 éve halottnak hitt felesége, Carlotta (Marion Cotillard), és fenekestől felforgatja az életüket.
Desplechin az alkotói válságról, a kiégésről és legfőképpen az elmúlt szerelmek emlékeiről forgatott darabja a legedzettebb nézők számára is igazán kínzó két órát tartogat, amiben a tengerparton szenvelgő színésztrió éppúgy keresi a helyét, mint a moziba gyanútlanul betévedt néző. Hiába Amalric, Cotillard és Gainsbourg tehetsége, az ő tudásuk is kevés, hogy megmentsék ezt a végtelenül csapongó produkciót. Ha a címszereplő fájdalmának átélése volt a kitűzött cél, az Ismael szellemei jelesre vizsgázik, ugyanis minden perce kínszenvedés.

Ismael szellemei
(Les fantomes d’Ismael)
Francia, feliratos film
Rendező: Arnaud Desplechin
Főszereplők: Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Louis Garrel, Alba Rohrwacher
114 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Bemutató: 03. 08.