38. Budapesti Tavaszi Fesztivál – A barokk muzsikától az elektronikus zenéig
2018. március 22. /

A 21. század új hangzásvilágot kínál a zenében. Szerteágazó az effektpark, a három klasszikus hangszer, a cselló, a hegedű, a dob elektronizálva végtelen lehetőségeket kínál. Három magasan kvalifikált „komolyzenész”, Simkó-Várnagy Mihály elektromos csellón és basszusgitáron, Farkas
Izsák elektromos hegedűn, Weisz Nándor elektromos dobokon és különböző effektpedálokon a komoly- és a könnyűzene találkozásának határmezsgyéjén táncol.
Az InFusion az a formáció, amit látni is fontos, mert mindig minden élőben zajlik, a zene gyönyörűsége a játszók arcáról, mozdulatairól leolvasható. A Loop me Up Star volt az első lemezük, most itt a második, a Stardust című (a dalszöveg és intro Mészáros Tamásé), Bemutató a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, április 1-én. A különleges produkciónak különleges helyszín dukál: az Uránia Nemzeti Filmszínház gyönyörű nagyterme.

[kep3]

Közös koncertre készül Rost Andrea, a világhírű szoprán és lánya, Harazdy Eszter, aki ugyancsak az énekes pályát választotta, ám elektronikus zenei hangzással kísérletezik. Az Urániában – amely Budapesti Tavaszi Fesztiválon új helyszínnek számít – nos, az itt hallható koncert épp ezt a címet kapta: Anya-lánya: 2 hang, 2 lélek. Már ez a cím is elárulja, hogy nem tagadva kettejük bensőséges kapcsolatát, két teljesen szuverén előadó-alkotó művész lép pódiumra. „Mindig fontos volt számomra, hogy ne telepedjek rá a gyerekeimre. Úgy látom, az ének diplomás Eszternek mostanra jött meg az önbizalma ahhoz, hogy a saját művészi útját járja. Példaértékűnek tartom, hogy egy ismert anya mellett, ráadásul lánygyerekként a klasszikus ének tanulmányai ellenére mer valami egészen új dologba belevágni.” Rost Andrea a pályája legemlékezetesebb szerepeiből szólaltat meg egy-egy gyönyörű áriát Eszter édesapja, Andrea első férje, Harazdy Miklós zongorakíséretével. Eszter számait pedig olyan elektronikus zene festi alá, amelynek létrehozásában is részt vett.

Említettük a 21. századi zenei hangzásérdekességét. Több más koncert pedig azt mutatja be, hogy a barokk kor hangszerpalettája sokkal színesebb volt, mint azt ma gondolnánk. A Zsabó Fesztivál négy estén ebbe a korba vezeti a közönséget. A Festetics-palotában lép fel a La Cetra d’Orfeo együttes, amely a barokk kor mozgás- és gesztuskultúráját elevenít fel egy táncospár közreműködésével. A blockflöte nemzetközi hírű mestere, Anneke Boeke az Ensemble Cantilene kíséretével muzsikál. Fiatal pályatársa, Lucie Horsch a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében mutatkozik be. Különleges tehetségű zenész és nem mellesleg diplomás orvos a Tóth-Vajna ikerpár. Az ő koncertjük zárja a Zsabó Fesztivált, ugyancsak a Nemzeti Múzeumban. Műsoruk legkülönlegesebb hangszere a 18. század végén megszületett fortepiano (kalapácszongora), ami örökre megváltoztatta a billentyűs hangszerek történelmét.

A színházművészet, az izgalmas kísérletek iránt érdeklődőknek rendkívüli élményeket „tálal” a fesztivál. Az egyik a budapesti Katona József Színház és a Heidelbergi Színház együttműködésében létrejött Brecht-előadás: A szecsuáni jólélek Bodó Viktor rendezésében látható. „Brecht esetében semmilyen erőfeszítést nem kell tenni, hogy jelen idejű legyen a történet, ugyanis ő alapvető emberi bűnökről beszél, szándékosan humortalanul vagy inkább ördögi huncutsággal. A darab alapproblémája, hogy tudjuk-e teljesíteni az istenek kérését, hogy legyünk jók, akkor viszont bedarál minket a környezet. Nem lehet. Vagy lehet? Ők sem tudják megmondani a végén” – véli a rendező.

Április 17-én Bayreuthban hatéves – és tegyük hozzá igen alapos – felújítás után eredeti formájában megnyílik Markgräfliche Opernhaus. Európa talán legragyogóbb barokk színháza 2012 óta a Világörökség része. A nyitóelőadáson Johann Adolf Hasse Artaserse című, 1748-ban itt már játszott operája kerül színre. Michael Hofstetter vezényli a Hofkapelle Münchent, a darabot a rangos müncheni Theaterakademie August Everding énekszakos növendékei keltik életre, a zenés színházi szak vezető tanára, Kovalik Balázs rendezésében. A friss produkció két estén vendégszerepel a Fesztivál Színházban.
További információ: www.btf.hu