Egy direktor külön bejárattal: Wes Anderson
2018. május 09. / Kovács Gellért

Eddig hatszor jelölték Oscarra – rendezőként még nem. Minimum három másodperc alatt fel lehet ismerni a stílusát. Szeretettel elrajzolt csodabogarait, bájosan groteszk látásmódját rengetegen
másolnák, de Wes Andersonból csak egy van. A Berlinalén debütált legújabb rendezése kapcsán, amelyet május 3-tól vetítenek a hazai mozik, felelevenítjük, hogy ez az imádni való géniusz hogyan jutott el a Kutyák szigetéig.

Petárda (1996)
Miről szól?
Két lúzerről, akik e bolondos road movie alatt jönnek rá nagyon fontos dolgokra. Például arra is, hogy mi az élet értelme. Vagy valami ilyesmire.
Mennyire kult?
Megalapozza a Wes Andersonos, retrós-kettyós hangulatot. Owen Wilson nemcsak régi cimbora, és tesó­já­val, Luke-kal egyetemben a film főszereplője is, de együtt írta a forgatókönyvet a rendezővel. Ígéretes kezdet egy nagyon színes pályához.

Okostojás (1998)
Miről szól?
Egy különös gimnazistáról, aki összebarátkozik egy különös milliomossal, de kapcsolatuk megromlik. Per­sze, egy nő miatt.
Mennyire kult?
Finoman. Saját élmények alapján íródott, sajátos humorú coming-of-age mozi, amellyel két emblematikus, későbbi csapattag, Bill Murray és Jason Schwartzman belépőjét is megcsodálhatjuk. És persze a sound­track, mint mindig, most is magával ragad!

[kep3]
Tenenbaum, a háziátok (2001)
Miről szól?
Egy nagyon, nagyon, nagyon, nagyon extravagáns családról. Nagyon, nagyon, nagyon sok sztárral. So­rol­juk: Danny Glover, Gene Hackman, Anjelica Huston. Bill Murray, Gwyneth Paltrow, Ben Stiller, Luke Wilson, Owen Wilson, Seymour Cassel.
Mennyire kult?
Ez Anderson egyik legtöbbet emlegetett filmje. Minden benne van, amitől ő az, aki. Ami a magyar bemutatót illeti, majd’ egyéves csúszással érkezett meg hozzánk a film, de végül csak bemutatták.

Édes vízi élet (2004)
Miről szól?
Egy tengerkutatóról, aki majdnem olyan, mint Jacques Cousteau. És el akar kapni egy jaguárcápát.
Mennyire kult?
Jobban nem is lehetne. Varázslatos, dinka mesekaland, aminek minden pillanatára jut egy fergeteges ötlet. És David Bowie-számokat énekelnek benne portugálul!

Utazás Darjeelingbe (2007)
Miről szól?
Tulajdonképpen egy utazásról Darjeelingbe. Három tesóról. Indiáról. Arról, hogy egy közepes Wes Anderson-mozit is érdemes azért végignézni.
Mennyire kult?
Igazán a direktor keményvonalas drukkerei szeretik, bár alighanem nekik is barátkozni kellett a filmmel. Nálunk csak otthon tehették, mert nem volt magyar mozibemutatója.
A fantasztikus Róka úr (2009)
Miről szól?
Leginkább arról, hogy Wes Anderson hozott anyagból (Roald Dahl meséjéből) is tud nagyon személyes filmet csinálni. Meg arról, hogy animációs filmet is tud. És arról, hogy George Clooney akkor is George Clooney, ha „csak” szinkronizál. Mert Andersonnál nincs olyan, hogy „csak” szinkronszerep.
Mennyire kult?
Jelentős rajongótábora van, nem véletlenül. Érdekes a látványvilága, elragadó a humora. Még most is fáj, ha arra gondolunk, hogy Magyarországon kikerülte a filmszínházakat a ravaszdi.

Holdfény királyság (2012)
Miről szól?
A kamaszkorról. A lázadásról. A táborozásról. A szerelemről. Anderson zsenijéről. Arról, hogy Andersonnál még a jó ideje kiégett Bruce Willis sem unja magát. Annyira.
Mennyire kult?
Talán még azok is látták és szeretik, akik egyébként nem ismerik Andersont, vagy nem foglalkoznak vele. Ifjúsági filmként is hibátlan. És persze utánozhatatlan.

A Grand Budapest Hotel (2014)
Miről szól?
Egy hotel főportásáról. A történelemről. Az európai történelemről. Anderson Stefan Zweig írásaiból merített ihletet vígjátékához, amiben, mint nála általában, az összes színész remekül érzi magát. S a jó hangulat ragadós!
Mennyire kult?
Wes Andersonhoz képest meglehetősen populáris vígjátékról van szó, de ez nem rontott a minőségen: pa­ti­nás, kimunkált, elgondolkodtató darab. Ott a helye a rendező főbb művei között.