A művészek és a csecsemők szerelmese
2018. június 06. /

A címben szereplő állítás Dévény Annától származik, ő jellemezte így magát. A Dévény Anna – Egy mindenkiért című könyv a rendkívüli sikereket elért, egyedülálló módszerrel dolgozó, gyógytornászként ismertté vált, 2017-ben elhunyt Dévény Annának állít emléket.

1980-ban, Vitray Tamás Siker című műsorából ismerte meg az ország, ám az ismertség nem nyitotta meg előtte az egészségügy kapuit, és a gyógytornász szakma sem sorakozott fel hosszú tömött sorokban mellette. Sziklaszilárdan kitartott módszere mellett, és kőkeményen kizárt mindent és mindenkit az életéből, aki akadályt gördíthetett volna elé.
Nehezen elmondható, hogy mit tett hosszú és rendkívül sok munkával teli életében azokért, akiket nem tudtak lábra állítani, akikről lemondtak a hagyományos orvoslás elkötelezett hívei, vagy például azokért az operaházi balett-táncosokért, akiket pályájuk kettétörése fenyegetett. Csecsemőkkel és táncosokkal foglalkozott, illetve mindenkivel, aki hozzá fordult, aki a segítségére szorult. Egy, a laikusok számára is érthető elvet követett, az izmok stimulálásával képessé tette a korábban nem engedelmeskedő végtagokat a mozgásra. Leírni egyszerű, megküzdeni a megszokottal, mást mondani, mint az addig elfogadott, heroikus küzdelem. Dévény Anna rengeteget harcolt módszere elismertetéséért, meg kellett küzdenie a bürokráciával, a kétellyel és a gyógytornász szakmával is. Kemény harcos volt, de szüksége is volt a keménységre, csak így tudott következetesen haladni az útján. A kötetben megszólaló valamikori kezeltjei, munkatársai minden szavukkal neki hálásak, őt igazolják. Aki megvásárolja a könyvet, a Dévény Anna Alapítványt támogatja.

Hermann Irén: Dévény Anna – Egy mindenkiért
21. Század Kiadó, 2017
288 oldal / 3690 Ft