Az amerikai álom mögött
2018. június 23. /

A Budapesti Nyári Fesztivál 2018-as nyári évadában több előadás is megidézi az 1920-as és 1930-as évek Amerikáját a Margitszigeten és a Városmajorban – a The Great Gatsby balettshow és a Bonnie & Clyde musical azonban az amerikai álom teljesen eltérő oldalait mutatja be.
[kep3]
A Mariinszkij Balett, a Complexions Contemporary Ballet és az Ukrán Nemzeti Opera és Balettszínház sztárszólistáit felvonultató The Great Gatsby balettshow F. Scott Fitzgerald nagyhatású regénye, valamint a többszörös Oscar-díjas filmadaptációk nyomán egy viszonzatlan szerelem történetét meséli el a New York-i felső osztály mindennapjaiból a tánc nyelvén. A The Great Gatsby a felszínen látszólag gondtalan emberek sötétebb oldalát mutatja meg, az önpusztítás és az extravagáns, élvhajhász élet szereplőit. Fitzgerald 1922-ben költözött Long Islandre, ami akkor nem olyan rég lett felkapott. A kerület szinte kizárólag az újgazdagok játszótere lett, olyan családoké, akik az amerikai tőzsde szárnyalását használták ki, azonban a pénzt már nem tudták bölcsen elkölteni. Az ebben a miliőben népszerűvé lett írónál éppen ezért senki sem tudta jobban megfogni a 20-as évek foxtrottól, jazztől, pénztől, bűntől és drogtól túlhabzó világát. De mire ezzel a regényével beírta magát a halhatatlanok klubjába már – sokakhoz hasonlóan – egy emberi roncs volt, ko­rá­nak önpusztító idolja.
Fitzgeraldot A nagy Gatsby megírása előtt számtalan szakmai kudarc érte. A zöldség című darabja megbukott, a veszteséget pedig neki kellett állnia, ezért sok közepes vagy egyenesen rossz novellát írogatott újságoknak, hogy az azonnali fizetésekből egyenlíthesse a tartozását. A Long Island-i környezet azonban úgy megihlette, hogy megalkotta saját legfontosabb művét, ami aztán a XX. század egyik legnagyobb hatású alkotása lett. Amerikában mind a mai napig divatosak a Gatsby-bulik, ahol flitteres szoknyában, Kleopátra-frizurával lehet ropni a foxtrottot és a szvinget. A júliusban két alkalommal látható The Great Gatsby balettshow a látványos koreográfiák mellett képes bemutatni a karakterek igazi tragédiáját, a világ tetején is tönkremenni képes ember sorsát, aki sose lehet igazán boldog.
Amikor A nagy Gatsby szereplői az amerikai álomról beszélnek, elfeledkeznek annak illékonyságáról – 1929-ben, a nagy világválság közepette azonban mindenki meggyőződhetett arról, hogy a tőzsdén szerzett vagyon ugyanolyan könnyen jön, mint amilyen könnyen megy. Míg New Yorkban az újgazdag rétegek pillanatok alatt veszítették el mindenüket, az USA középső részén még azok is szegényebbek lettek, akiknek alapból nem volt semmijük.
A Bonnie & Clyde című Broadway-musical, hűen a gengszterlegendák élettörténetéhez, szintén ebben a környezetben játszódik, az úgy nevezett „Great Dust Bowl” világában, ahol az elsivatagosodás miatt farmerek milliói vesztették el megélhetésüket – pont ahogy Clyde Barrow szülei a darab elején.
A történet szereplői egyszerű emberek – egy pincérnő és egy csirkefogó, mindkettőjükhöz eljut azonban az a média által közvetített kép, ami sikeres emberek életével bombázza az erre fogékony álmodozókat. Clyde Barrow álma a régi vadnyugati útonállók és a kortárs gengszterek élete: erős fegyverekkel, gyors lovakkal, autókkal – és persze rengeteg pénzzel.
Manapság talán furcsának tűnhet, de a harmincas évek Amerikájában a gengsztereket sokan tartották inkább példaképnek, akik az igazságtalannak tartott alkoholtilalom ellen küzdöttek. Al Capone és a többi bűnöző szeszcsempész tevékenységét az átlagpolgár elnézően kezelte, így a többi bűnük (mint például a prostitúció és a szerencsejáték) kifehéredett a közvéleményben. Egy ilyen környezetben fordulhatott elő, hogy Bonnie és Clyde számára a bűnözői lét volt az álom – később pedig ők maguk is példaképekké, emb­le­ma­ti­kus figurákká váltak.
Habár alig egy évtized választja el a két darabot, szereplői nem is lehetnének messzebb egymástól; az amerikai álom üldözése mégis örökre összeköti ezeket a műveket.

Az orosz balettsztárokat felvonultató The Great Gatsby balettshow július 6-án és 7-én 21 órakor kezdődik a Margitszigeten, a Bonnie és Clyde musical magyar premierjére pedig július 13-án és 14-én 19.30-kor kerül sor a Városmajori Szabadtéri Színpadon.