„Óbudai Társaskör – Otthon a kultúrában”
2018. július 30. / Jónás Ágnes

Az Árpád híd tövében, a Korona tér, a Kiskorona utca és a Mókus utca találkozásánál található az Óbudai Társaskör, mely harminc éve áll a kultúra szolgálatában, épülete idén kétszáz éves. Nyaranta a bensőséges hangulatú kertben koncertek, operaestek, színházi előadások teremtenek
alkalmat a társas összejövetelekre. A nyári programokról, a jubileumról, az intézmény kulturális életben betöltött szerepéről az Óbudai Társaskör igazgatójával, Harsányi Máriával beszélgettünk.

Az Óbudai Nyár elnevezésű programsorozat Óbuda-Békásmegyer Ön­kor­mány­za­ta támogatásával valósul meg, és több helyi kulturális in­téz­mény mellett az Óbudai Társaskör is gazdagítja a kínálatot július 4. és augusztus 5. között. Felolvasószínházi esttel rajtoltok.
H. M.: Idén összesen tizenhét programmal várjuk a látogatókat, igye­kez­tünk a futball- világbajnokság időpontjait is figyelembe venni a műsorrend kialakításánál. A Színház a kertben sorozatunk része a Szalai Kriszta rendezte Hát, nem tudom… című felolvasószínházi est, mellyel a nyolcvanéves Jirí Menzel előtt tisztelgünk. Az est témája nem a filmrendező, hanem a tollforgató Menzel. Írásai – akárcsak a filmjei – egyediek, humorosak, elgondolkodtatóak. Az est közreműködői Szalai Kriszta, Cserna Antal, Gémes Antos és Lux Ádám. Egy hangulatos kis kocsmát rendezünk be erre az alkalomra, a Ferdinánd Söröző jóvoltából finom söröket is lehet majd kóstolni. A dalok csehül hangzanak el – a helyes kiejtésben ezúttal is a cseh kultúra magyar barátainak egyesülete, a Bohémia Baráti Kör volt a színészek segítségére.

Milyen programokkal várja a nagyérdeműt a Muzsika a kertben sorozatotok?
H. M.: A Budapesti Vonósok Kamarazenekar koncertjére július 9-én kerül sor, a koncert nyitóműve, Sir Edward Elgar egyik legnépszerűbb kompozíciója, az e-moll vonósszerenád, és felcsendül Debussy Dalok alt hangra című műve, valamint a Lorca-sanzonok is. Július 16-án Philipp György rendezésében, az Á la cARTe társulat előadásában jön a Don Giovanni. Huszonötödik alkalommal lesz látható-hallható nálunk július 12-én a Dalok a Kispipából című est Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar közreműködésével. Az előadást 2014 novemberében mutattuk be, azóta töretlen sikerrel játsszuk. Az esten a különös sorsú magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzőjére, Seress Rezsőre emlékezünk. Gitárkoncerttel állnak színpadra a Katona testvérek (Katona Péter és Katona Zoltán), ezt követi a Liszt Ferenc Kamarazenekar, többek között Piazzolla Négy évszak Buenos Airesben című művét is előadják. Július 30-án az Anima Musicae Kamarazenekar koncertjére kerül sor, majd a Szent Efrém Férfikar invitálja – legendás kórusok bőrébe bújva – izgalmas bécsi kórustalálkozóra a közönséget. Ami a színházi előadást illeti, jó pár éve működünk együtt az Orlai Produkcióval. Júliusban öt alkalommal lesz látható a Heisenberg című komédiájuk Ullmann Mónika és Benedek Tibor főszereplésével. Augusztus 2-án a Budapest Ragtime Band vendégeként jön Szulák Andrea a Társaskör kertjébe. A nyarat Snétberger Ferenc zárja a világhírű szaxofonos Tony Lakatossal augusztus 5-én. Ők ketten számtalan közös koncertet adtak már világszerte, az egyik legemlékezetesebb fellépésüket élő lemezfelvétel rögzítette Tokióban, a nagy sikerű Acoustic World című albumon. Duójuk ezen az estén lép fel először Magyarországon.
[kep3]
Az igaz, hogy a 19. században az épület fogadóként és kávéházként működött?
H. M.: Igen, 1816-18 között épült fogadónak és kávéháznak. 1949-ig kávéházként működött, 1956-tól pedig művelődési házként. Az 1980-as években felújították. Az új épületben 1988. október 1-jén, a Zene Vi­lág­nap­ján kezdtük el működésünket, 1990-től Óbudai Társaskör néven. Az évforduló kapcsán megjelenik majd egy tanulmánykötet, amely a ház különböző korszakait dolgozza fel és képet ad a harmincéves Társaskörről is. A kiadvány CD-mellékletének anyagát az elmúlt tíz év felvételeiből válogattuk össze.

Az Óbudai Társaskör tehát idén októberben lesz harmincéves, maga az épület kétszáz, te pedig tíz éve irányítod az intézményt. Hogy értékeled az elmúlt időszakot, és milyen szerepet tölt be az intézmény a kulturális életünkben?
H. M.: 1982. április 15-én kezdtem el dolgozni a Társaskör elődintézményében, mely akkor még a Zichy-kastélyban működött Óbudai Klubház néven, Merényi Judit vezetése alatt. Elődöm hagyatékát megőrizni, újítani, igazodni a folyton változó kulturális térhez – ezek a célok vezérelnek 2008 óta. Úgy érzem, hogy ezeket sikerült megvalósítanom, de nemcsak az én tízéves vezetői munkámnak, hanem a művészeknek, a mindenkori munkatársaimnak, a közönségnek, a fenntartónknak, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának is köszönhető, hogy az Óbudai Társaskör egy minőségi kultúraközvetítő tér, a főváros egyik meg­ke­rül­he­tet­len színtere, ahova szívesen látogatnak el az emberek. Neve az elmúlt három évtizedben bevésődött a köztudatba. Megbízhatóság, minőség, otthonosság, közvetlenség – ezek az intézményünk hívószavai, amit szlogenünk is jól tükröz: Óbudai Társaskör – Otthon a kultúrában.