Minden szava méltó a figyelmünkre
2018. augusztus 13. /

Annak idején a Titkok, hazugságok, demokrácia című mesterműve a székemhez szögezett. A világhírű amerikai nyelvész, filozófus, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora, baloldali politikai aktivista megmutatta a hatalom sötét oldalát.

Rekviem az amerikai álomért című könyvében a „szegénynek születsz, de keményen dolgozol, és meggazdagodsz” jó ideje virágzott mítoszával számol le. Miféle teremtmények vagyunk? című, most megjelent könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint arra, hogy szerteágazó életművét röviden összefoglalja. Saját nyelvészeti téziseiből indul ki, majd kísérletet tesz az emberi természet összetevőinek feltárására.
Chomsky a vele készített interjúkban súlyos megállapításokat tesz a klímaváltozás témakörében, ízekre szedi a neoliberalizmus tanait. Figyelmét nem kerülte el a budapesti CEU körül kialakult méltatlan huzavona sem. Levélben kérte Áder Jánost, ne írja alá a CEU-t ellehetetlenítő törvényt. Noam Chomskyt a New York Times a „legnagyobb élő értelmiséginek” nevezte. Minden szava méltó a figyelmünkre.

Noam Chomsky? Miféle teremtmények vagyunk?
Kossuth Kiadó, 2018
215 oldal / 3490 Ft