Középpontban a középkor
2018. december 27. /

Elképesztő, milyen hihetetlenül gazdag leletanyag kerül elő még ma is a Budapesten folytatott régészeti ásatások során. A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) kiállításán Idén 11 ásatás régészeti anyagát tekinthetik meg a látogatók – a honfoglalás korától a 18. századig nyúló, széles idősávot
[kep3]
felölelő tárlat a legkülönbözőbb társadalmi rétegek tárgyait kínálja megtekintésre. Az ásatási munkák hozadéka a napvilágra került tárgyak érdekessége és szépsége mellett az is, hogy olyan összefüggéseket rajzolnak ki, melyek gazdagítják és pontosítják a történelmi ismereteinket.
Megtudhatjuk például az V. kerületi Molnár utcánál lévő, érintetlen középkori rétegekből s az ott talált tárgyakból (kötél, vascsáklya, cölöpépítmények), hogy a középkorban kikötő működött a területén. Hi­hetet­len mennyiségű, több tíz kilogrammnyi bőrleletet, fatárgyat s egyéb szerves maradványokat sikerült megmenteni ott számos fémtárgy mellett. Most feltárt leletek derítettek fényt arra is, hogy a Budán elsőként felfedezett, 15. századi kerámiaégető műhelyben a jellegzetes budai áruk mellett bizony hamisított bécsi edényeket is gyártottak, illetve biztossá vált, hogy létezett egy hiedelem a középkorban a kis, szenteket ábrázoló kerámiafigurákhoz kapcsolódóan: ha megkapargatjuk őket, az aláhulló port ételben-italban, gyógy­szer gyanánt érdemes elfogyasztani.
Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma
2019. 01. 25-ig