20 + 1 új hangfoglalós zenekar
2018. december 28. /

Az Induló Előadói Alprogramra pályázó 309 formáció közül idén is 20 zenekar támogatásáról döntött az NKA Hangfoglaló Program Kollégiuma. A november elejei eredményhirdetésen azon­ban kiderült, hogy a friss támogatottakhoz huszonegyedikként csatlakozhat az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjének a nyertese is.

A 2014-ben indult Hangfoglaló – korábban Cseh Tamás – Könnyűzene Támogató Program ötödik alkalommal hirdette meg az induló előadóknak szóló pályázatát idén augusztusban. A felhívásra elsősorban olyan már nem teljesen kezdő formációk – együttesek és szólisták – jelentkezését várták, amelyek/akik országosan még kevésbé ismertek, nincs rendszeres rádiós megjelenésük, nem rendelkeznek kiadói szerződéssel, és a beadási határidőig legfeljebb egy lemezük jelent meg. A 2018. augusztus 6-ai határidőig 309 pályázat érkezett az NKA-hoz.
[kep3]
A Kollégium a korábbi évek gyakorlatát folytatva több lépcsőben, szakértők bevonásával választotta ki a maximum 2 millió forinttal támogatandó zenekarokat és énekeseket. Első körben a Kollégium tagjai hallgatták végig a pályázatokhoz csatolt hanganyagokat, és ez alapján 78 formáció élőben történő meghallgatásáról döntöttek. Ezek a zenekarok és énekesek október 12-15. között az A38 Hajó színpadán, tizenöt szakmabeli előtt mutathatták meg tudásukat. A felkért zsűri több szempont alapján, négy különböző listát összeállítva tett javaslatot a támogatottakra, amelyek alapján a Kollégium tagjai meghozhatták a végleges döntését.
A Hangfoglaló Program harmadik éve támogatja, hogy minden megyében legyen legalább egy, azonos elvek alapján működő könnyűzenei tehetségkutató. Az elmúlt szezonban Budapesten, mind a 19 megyében, illetve öt határon túli városban rendeztek ilyen versenyeket, amelyeknek a legjobbjai október elején a Budapest Music Expón mérethették meg magukat. Mivel ott az Öröm a Zene sorozat döntőjét olyan zenekar nyerte, amely az Induló Előadói Alprogram pályázati határideje után jutott be a versenyre, a Hangfoglaló Program Kollégiuma úgy döntött: a Fangler’s huszonegyedikként, a többiekhez hasonló feltételekkel részesül támogatásban.
Az Indul Előadói Alprogram eredményhirdetését november 5-én tartották a meghallgatás helyszínén, az A38 Hajó nagyszínpadán. Az eseményre nemcsak a zsűri és a díjazottak, de a korábbi évek támogatott formációi – négy év alatt összesen 119 zenekar –, illetve a könnyűzenei szakma képviselői is meghívást kaptak. A sikeres pályázatról szóló oklevelek átadása előtt, immár hagyományosan, az előző év egyik zenekara lépett fel, idén a The Bluebay Foxes, míg a programot a frissen kiválasztott Carson Coma produkciója zárta. Az eseményen Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program Kollégium vezetője köszönetet mondott a közel három hónapos bírálati folyamatban résztvevőknek, a 15 fős szakmai zsűrinek, illetve mind a 309 pályázónak, akik jelentkezésükkel visszaigazolták, hogy szükség van a Hangfoglalóra és az Induló Előadói Alprogramra.
A most kiválasztott induló előadóknak 2019. október végéig kell felvenniük profi körülmények között legalább öt új dalt, el kell készíteniük minimum egy új videoklipet, egy hanghordozót, illetve össze kell állítaniuk saját kommunikációs csomagjukat, valamint lemezbemutató turnéra is mehetnek. A Hangfoglaló Program minden formációnak mentort is biztosít, aki szaktudásával, tapasztalataival segítheti az induló zenekar pályázatának a megvalósítását.


A Hangfoglaló Program ötödik évadában az Induló Előadói Alprogram támogatottjai:
Antal Gábor Trió, Árnyéknyúl, BepHopSlammers, Carson Coma, Dánielfy Gergő, Darjeeling, DLRM, Haraszti Ádám Porject, Kassandra, Madrapur, Marbel Mist, Néhai Bárány, Ohnody, Plastic Ocean, Ruby Harlem, Slow Village, Terra Profonda, The Pontiac, The Sharon’s, Tibes, illetve a Fangler’s.


Az idei meghallgatás zsűrijét alkották:
Bágyi Balázs, Bodnár Tibor, Czeglédi Szabolcs, Füstös Bálint, Koncz Balázs, Kovács Ákos Dadan, Ligeti György, Molnár Csilla, Peremenczky Krisztina, Podlovics Péter, Süli András, Szalai Attila, Szántai Péter, Temesi Berci, Vitáris Iván.