Leonardo da Vinci és a budapesti lovas
2019. január 07. /

Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamara-kiállítással nyílt meg október végén a fel­újított Szépművészeti Múzeum. A reneszánsz mesterhez köthető budapesti lovasszobor Leo­nar­do tíz rajzával együtt, valamint a kortársak a mester rajzai által inspirált szobraival és antik művekkel
együtt idézi fel a művészt egy életen át foglalkoztató kérdést: a szabadon álló, ágaskodó lovas szobor megvalósításának problémáját.
A tíz saját kezű Leonardo-rajzot, öt szobrot és tizenhat antik érmet bemutató, Leonardo da Vinci halálának ötszázadik évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a múzeum most felújított Michelangelo termében kapott helyet.
[kep3]

A számos rövid karriert befutott Leonardo-szoborral ellentétben az ágaskodó lovat és lovasát ábrázoló budapesti kisbronz már egy évszázada tartja izgalomban a téma szakértőit. Tanulóévei a 15. század második felének legkiválóbb szobrásza, Andrea del Verrocchio műhelyében, kortárs beszámolók sora és mindenekelőtt saját kezű rajzai arról tanúskodnak, hogy Leonardo szobrászként is dolgozott. Ennek dacára egyetlen biztosan neki tulajdonítható szobrászati alkotása sem maradt ránk. Bár Leonardo szobrainak hiányában a budapesti lovas saját kezűségéről nehéz biztosat mondani, a kérdés, miszerint a kisbronz mindössze Leonardo hatásáról tanúskodik vagy esetleg a mester eredeti alkotása, a mai napig élénk vita tárgya.
A budapesti lovast Leonardo és kortársai külföldi gyűjteményekből kölcsönzött, itthon először látható remekműveinek társaságában mutatják be, a Leonardo halálának ötszázadik évfordulóját kísérő nemzetközi megemlékezés-sorozat részeként. A tárlat a windsori Royal Collection, a párizsi Louvre, a cambridge-i Fitzwilliam Museum, a milánói Museo Poldi Pezzoli, a firenzei Museo Archeologico Nazional és a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönzéseinek köszönhetően valósulhatott meg. A kiállítást angol és magyar nyelvű, reprezentatív katalógus és egy hazai és külföldi szerzők, köztük számos nemzetközi hírű Leonardo-szakértő közreműködésével megvalósult, angol nyelvű tanulmánykötet kíséri.

Szépművészeti Múzeum
2019. 01. 06-ig