„Ha fázik, nem vacog, de hideg lesz körülötte”
2019. március 04. /

A címben szereplő mondat Erika Manntól, Thomas Mann lányától származik. A következő pedig magától a világszerte tisztelt, Nobel-díjas írótól: „Tehetségemmel minden Németországban ma­radt író felett állok. […] Németország ott van, ahol én.”

Önmagában ez a két mondat is elég hozzá, hogy felcsigázza az em­bert, alig várja, hogy beleássa magát Tilmann Lahme A Mannok címen megjelent kötetébe.
A könyv középpontjában a családja és barátai által csak a „Varázsló” vagy a „Nagy Ember” néven emlegetett családfő áll, aki körül az apjuk árnyékából kilépni képtelen gyerekei, szám szerint hatan, próbálják megtalálni a helyüket az életben, erősen változó sikerrel. Sokkal ár­nyal­tabb a feleség, Katia képe is a korábbiaknál, aki a háttérből gon­dos­ko­dott az író nyugalmáról, és ő volt a család pénzügyminisztere is, aki kezelte az igen nagy lábon élő família tagjainak pénzügyeit.
Thomas Mannról és családjáról számos életrajzi könyv született, Tilmann Lahme kötete attól is izgalmas, hogy a családtagok egymás közötti levelezéseinek segítségével meséli el a bámulatos család élet­tör­ténetét. A 456 oldalas könyv letehetetlen, amikor a végére érünk, sajnáljuk, hogy vége.

Tilmann Lahme: A Mannok
Európa Könyvkiadó, 2018
456 oldal / 4999 Ft