Jobb későn, mint soha
2019. Április 08. /

Jurij Poljakov Demagrád című regénye a Szovjetunió feltámasztásáról szól, a kilencvenes évek­ben született, és magyarul úgy 20 évvel később jelent meg. Ennél jóval kevesebbet késik ez az ajánló, de készséggel elismerjük, előbb is felhívhattuk volna rá olvasóink figyelmét.

A 2017-ben, a Helikon Kiadó gondozásában megjelent zseniális könyv az orosz írótársadalom köreibe, a 90-es évek Moszkvájába visz vissza bennünket. Azoknak a zseniknek kikiáltott, soha nem volt alkotóknak a paródiája, akik nem írtak semmi értékelhetőt. Jurij Poljakov azt állít­ja, hogy értékválságos korunkban bármi megtörténhet. Különösen Moszk­vá­ban, ahol csak a vezetők változnak, a valamikori sztálinisták nem, ők kiváltságaik megőrzése érdekében mindenre képesek. Eszük­be nem jut lemondani a nekik „járó” kiváltságokról.
Poljakov regénye a posztszovjet értelmiség morális válságáról szól, de talán el sem kell mennünk Moszkváig, hogy lássuk, hogy működnek a különféle érdekszövetségek, milyen kétes kritériumok alapján lesznek egyesek kegyvesztettek, mások érdemtelenül kitüntetettek.

Jurij Poljakov: Gödölye tejben
Helikon Kiadó, 2017
444 oldal / 3499 Ft