Budapest Folk Fest 2019
 A nép- és világzene különlegességei három helyszínen
 Fonó – Hagyományok Háza – Kobuci Kert. Május 22-25.

2019. május 22. /

Idén tavasszal tizedik alkalommal rendezi meg a Fonó a Budapest Folk Festet, amelyhez idén társrendezőként a Hagyományok Háza is csatlakozott. Az évek során sokat változott a fesztivál, ahogyan a városi folk és a körülöttünk lévő világ is folyamatosan változik. Budapest Kárpát-me­dencei kulturális központként különböző zenei hagyományok találkozási pontja, olvasztótégelye:
az erdélyi népzene, a balkán muzsikák vagy a helyi görögök zenéje békésen megfér itt egymás mellett, újra és újra gazdagítva egymást. „A Budapest Folk Festen találkozik a hagyomány és ennek újragondolása, a gyökerek és az ebből létrejövő új ágak, amik között jó lenni” – mondta Horváth László fesztiváligazgató.

[kep3]

A tizedik jubileumi fesztivál három helyszínen várja a közönséget május 22-25. között: a Fonóban, a Ha­gyo­mányok Házában és a Kobuci Kertben is lesznek programok. Hagyományosan a Fonó Szerda táncházzal indul a sorozat a Bazseva és a Dalinda zenekarokkal, tánctanítással és táncházzal. A Hagyományok Há­zá­ban a Kisebbségek Hangjai koncerteken az EtnoRom, Goran Bojcevski, Ljubljanában élő macedón klarinét­mű­vész és zeneszerző kvartettje, majd a Refugees for Refugees (Menekültek a Menekültekért) formáció lép fel: előadásukban kereszteződnek különböző zenei hagyományok a kölcsönös tisztelet jegyében. Másnap az olasz SuRealistast és a Klarisa Jovanović & Della Segodba remek szlovén duóját hallhatjuk. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsorában hagyományőrző együttesek generációival találkozhatunk, akiket Sebestyén Márta háziasszonyként „lát vendégül” a Hagyományok Háza színpadán.
A Kobuci Kertben az Erdőfű zenekar és a PásztorHóra tart táncházat, fellép a Meszecsinka és a máltai Tribali band, valamint a Franciaországban élő, spanyol roma származású Juan De Lerida, a Flamenco Nuevo, vagyis az új flamenco egyik jeles képviselője, aki egy este ad koncertet Marko Markovic Brass Bandjének virtuóz balkáni fúvósaival.
Különleges program lesz a Fonó-béli Török est kiváló fellépőkkel, valamint a Mediterráneum zenéiből táplálkozó Meybahar és neves görög zenész vendégeinek koncertje. Két lemezbemutatóra is sor kerül a sorozatban: Vaszi Levente, a Fölszállott a Páva közönségdíjas csángó énekese és tanítványának közös lemeze, valamint Balogh Melinda Népkerék című, erdélyi cigány népzenéket tartalmazó albuma mutatkozik be.
Egy biztos: bármelyik este is csatlakozunk a fesztivál programjához, az ismerős muzsikák mellett mindig találkozunk majd valami újjal: így alakul és születik folyamatosan újjá a folk, melynek mindannyian részei vagyunk.
www.budapestfolkfest.hu

képalá
SuRealistas

Babra zenekar
Fotó: Erdélyi Gábor

Fotó: Knap Zoltán

A néptáncos fotó alá
Fonó Szerda táncház
Fotó: Knap Zoltán