Több mint háttérzene – Beatles-dalok a moziban
2019. június 12. / Kovács Gellért

Június végén kerül a mozikba a Yesterday című brit komédia, amelyben egy fiatal zenész úgy tesz – mert a forgatókönyv egy „merész” fordulata megengedi –, mintha ő írta volna a Beatles da­lait. Olyan azért már korábban is volt jó párszor, hogy a liverpooli eredetű csodazenekar egy-egy
szerzeménye az átlagosnál fontosabb szerephez jutott egy mozifilmben. Ezekből a példákból vá­lo­ga­tunk alább.

Volt egyszer egy Amerika (1984)
A dal: Yesterday
Helye a filmben: Sergio Leone epikus gengszterfilmjének zenéjét persze Ennio Morricone zseniális score-ja uralja, ám amikor egy finom kis időugrás segítségével Robert De Niro figurája a régi idők New Yorkjára emlékezik, a mester elegánsan belecsempészi a kompozícióba a legendás Lennon–McCartney-szer­ze­ményt. És nincs irónia: meg kell a szívnek szakadni.

[kep3]

Meglógtam a Ferrarival (1986)
A dal: Twist and Shout
Helye a filmben: John Hughes korszakos jelentőségű tinifilmjében Chicagóban vagyunk, a hagyományos Von Steuben-napi parádén, ahol is a notórius iskolakerülő és életművész, Ferris Bueller felugrik az egyik szépen feldíszitett kocsira, s tátogva táncol egy szenzációsat a Beatles egyik leghíresebb feldolgozására. Mert igen, a Twist and Shout nem az ő daluk volt eredetileg – de kétségtelenül velük ismerik a legtöbben.

Bronxi mese (1993)
A dal: Come Together
Helye a filmben: Robert De Niro a legjobbaktól tanult maffiaközpontú nosztalgikus mozifilmet rendezni: azt például bizonyosan Martin Scorsesétől leste el, hogyan lehet a lehető leghatékonyabban felhasználni egy jelenethez az adott dal feszültségét. Így amikor az olasz-amerikai gengszterek összekapnak a bárban a motorosokkal, a Beatles pont úgy támogatja a látottakat, ahogy azt támogatni kell.

Tenenbaum, a háziátok (2001)
A dal: Hey Jude
Helye a filmben: Wes Anderson fergeteges és tőle elvárhatóan fura családregényében a Beatles sem csak úgy szimplán szólal meg: a film elején a díszes társaság előtörténetét bemutató montázs közben a Hey Jude bolondosan gyönyörű instrumentális átirata szól – a Mutato Muzika Orchestra előadásában.
Igazából szerelem (2003)
A dal: All You Need is Love
Helye a filmben: Hol is lehetne a helye, mint a templomban? Richard Curtis gátlástalanul cuki romantikus magnum opusában a menyasszonyba titokban szerelmes barát meglepetésként elrejt egy zenekart a felső szektorban, akik persze a legjobb pillanatban ugranak elő – az ötlet pedig annyira briliánsnak bizonyult, hogy azóta a való életben is számos alkalommal keresik meg az esküvőszervezőket hasonlóval. Vagy intézik a dolgot saját hatáskörben.

Social Network – A közösségi háló (2010)
A dal: Baby You’re a Rich Man
Helye a filmben: A Facebook urának befutását David Fincher egy 1967-es Beatles-dallal zárja. Eléggé hatásosan. Markot, a dacos csodagyereket is maga alá gyűri saját teremtménye, hisz neki is van szíve. Ezért hát azt csinálja, amit azóta is sok millióan: nézi a lány profilját, s csak frissítget, frissítget és frissítget…


Yesterday (2019)
A dal: Például a Yesterday. És még nagyon sok másik.
Helyük a filmben: Danny Boyle és Richard Curtis összefogásában a Beatles-slágerek váratlanul érik a világot – mert történik egy extrém csoda, s az emberek fejéből törlődik a beathősök életműve. Egyetlen ember van csak, aki mindenre emlékszik. És igencsak visszaél a tu­dá­sával!