Több mint király
2019. július 16. / Kovács Gellért

Ahogy azt mostanában megszokhattuk, újabb önremake bemutatójára készül a Disney – s most minden eddiginél nagyobb lehet az anyagi siker. Az oroszlánkirály a cég egyik legsikeresebb rajzfilmje, s a július 18-án debütáló, teljes egészében CGI újrafeldolgozástól akkora bevételt
várnak, amely akár még a Bosszúállók: Végjátékot is megszorongathatja. Persze ne rohanjunk ennyire előre a szavannán – felkészülésként inkább nézzünk néhány alapinfót a régi és a friss feldolgozásról.
Készítette:

Az oroszlánkirály (1994)
- A shakespeare-i királydrámákat egzotikus állatos mesével ke­resz­te­ző, megható és persze nagyon zenés alkotás a cég 32. egész estés rajzfilmje. 45 millió dollárból készült, s a 2011-es 3D-s újrabemutatóval együtt közel 1 milliárd dollárt hozott a konyhára.
- Az oroszlánkirály párhuzamosan készült a Pocahontasszal, ám az indiánlányban jobban bízott a Disney, ezért állítólag több figyelmet is kapott a stúdiótól. Aztán végül Simba fölényesen győzött a kasszák­nál, igaz, az egy évvel később bemutatkozott Pocahontasnak sem kel­lett szégyenkeznie a maga 346 milliójával.
- A Disney második aranykorának emblematikus produkciója még túlnyomórészt hagyományos, kézzel rajzolt technikával készült, de a készítők már bőséggel használtak számítógépes segítséget – legin­kább a tömegjeleneteknél, s azoknál az afrikai nagytotáloknál, amelyek miatt még ma is lenyűgöző hatású az 1994-es film látványvilága.
- Az eredeti hangok között olyan sztárokat találunk, mint James Earl Jones, Matthew Broderick, Rowan Atkinson, Whoopi Goldberg, Moira Kelly, Nathan Lane és Jim Cummings – viszont a Disneynél arra voltak a legbüszkébbek, hogy a gonosz Zordon vonásaiban nagyon is felismerhetőek a figura hangját adó Jeremy Irons vonásai.
- Az oroszlánkirály sikeréhez nagyban hozzájárult a zseniális, katartikus zene: a score-ért Hans Zimmer Oscar-díjat kapott, s a dalokért felelős Elton John és Tim Rice sem maradt aranyszobor nélkül. Szer­ze­mé­nyeik közül hármat is jelöltek a díjra (Hakuna Matata, Circle of Life, Can You Feel the Love Tonight), melyek közül végül az utóbbiért tüntették ki a párost.
- Több folytatás is készült a filmhez, de ezeket csak házimozira készítette a Disney. A produkció utóéletével kapcsolatban jóval fontosabb az a Broadway-musical, amelyet 1997-től a mai napig óriási sikerrel játszanak a világ számos pontján. És persze Hans Zimmer is előszeretettel játszott a zenéből nagyszabású turnéján, melyre Lebohang Morakét is elvitte magával, akinek a hangja összeforrt Az oroszlánkirály kultuszával.

Az oroszlánkirály (2019)
- A Disneynél 2016-ban jelentették be, hogy sok másik klasszikushoz hasonlóan Simba történetéből is készül élőszereplős változat. Az már akkor is egyértelmű volt, hogy az „élőszereplős” jelző itt erősen idézőjelesen értendő: persze Az oroszlánkirály igyekszik majd minél élethűebb élményt nyújtani, de igazi állatokkal egy másodpercet sem forgattak.
- A film rendezője Jon Favreau, aki színészként például Vasember barátjaként lehet ismerős, de a cégnél elsősorban azért bíznak benne nagyon, mert egyszer már sikerre vitt egy hasonló produkciót: ő di­ri­gál­ta A dzsungel könyve 1967-es, Disney-féle rajzfilmváltozatának hasonló technikával készült, 2016-ben bemutatott remake-jét – igaz, ott legalább a Mauglit megformáló kisfiú igazi volt.
- Természetesen ebből a verzióból sem hiányozhatnak a neves szí­né­szek – már ami a hangokat illeti. Visszatér James Earl Jones, s orgánumát kölcsönözte Donald Glover, Beyoncé, Seth Rogen, Chiwetel Ejiofor, Alfre Woodard és John Oliver is.
- Az előzeteseket nézve eléggé úgy tűnik, hogy még magához képest sem vállal különösebb kockázatot a Disney. Hogy végül mennyire lesz szolgai a remake, s mit mertek változtatni a rajzfilmhez képest, a mo­zik­ban fog csak kiderülni, de a trailerek azt ígérik, hogy szinte képről képre lemásolták az eredetit. Amelynek a rajongók egy része örül. Mások meg nem annyira.
- Állítólag új dalok sem készültek. Hans Zimmer vonakodott, ám végül mégis vállalkozott arra, hogy kicsit újrahangszereli az eredeti filmzenét, részint a régi közreműködőkkel, s Elton John is aláírt a felújításra. Ha minden igaz, 4 vagy 5 dalt hallhatunk majd a slágerek közül.
- A film költségvetése egyelőre szigorúan titkos, de valószínűleg akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha a három évvel ezelőtti A dzsungel könyve 175 millióját lőjük be nagyjából, illetve még arra is rápakolunk néhány milliócskát, tekintve hogy a Disneynél sosem látott, hiperrealista vizuális csodát ígérnek.