Hogyan történhetett meg mindez?
2019. július 25. /

Az európai történelem tragikus eseménye volt 1938 márciusában Ausztria Németországhoz csatolása, az „Anschluss” és a nácik bevonulása Bécsbe. Manfred Flügge könyvéből nem csak

azt tudhatjuk meg, hogyan vallott kudarcot Kurt Schuschnigg kan­cel­lár, amikor Hitlerhez fordult országa függetlenségének megőrzése érdekében. Megismerhetjük például Karl Kraus gondolatait, aki Hitler hatalomra jutásának következményeit elemezte 1933-ban írt, ám csak 1962-ben megjelent, A harmadik Walpurgis-éj című esszéjében. Az írásban a dolgokat nevükön nevező szerző mások mellett a következő megállapítást tette: a nemzetiszocializmus „járványos agyrázkódás”.
A szerző húsz tökéletesen felépített fejezetben tárja elénk a történelmi tényeket, valamint azt, ahogy fokozatosan változik a város és vele együtt lakóinak élete. Hogy borul fel fenekestül a Bécsben élő Sig­mund Freud, Franz Werfel és más művészek, tudósok élete, hogyan kényszerülnek elmenekülni kedves városukból. A súlyos tényekkel át- meg átszőtt korrajz izgalmas, hiteles, érdekes, olvasmányos. A remek fordítás Kurdi Imre munkája.

Manfred Flügge: Nagyváros lélek nélkül – Bécs, 1938
Corvina Kiadó, 2019
431 oldal / 4990 Ft