Az első bástya
2019. július 30. /

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) régészeti pop-up kiállítása egy nemrégiben feltárt erő­dít­mény titkairól és kincseiről tudósít, két helyszínen. A Szapolyai János által építtetett, Erdélyi bástyának nevezett védelmi erődítmény 2018-ig rejtőzött a földben

a budai Várnegyed Táncsics u. 9. szám alatt, elrejtve két különleges éremkincslelet, valamint számtalan csodálatos tárgyat, melyek a kor­ban szokásos mindennapi életmódról mesélnek. A BTM Vár­mú­zeum­ban bemutatott kiállítás fókuszában ekképpen a két, arany-és ezüst­pén­zekből álló kincslelet, valamint fegyverek, teljesen épségben ma­radt lakatok, pipák és porcelánok tudósítanak a török kori ember életének köztudatba nem került érdekességeiről. Megismerhetjük például a kávézás és pipázás szokásának módjait, elterjedésük tör­té­ne­tét. Megtudhatjuk például, hogy a kávé íze élvezetesebb, ha sáf­ránnyal vagy pézsmával ízesítjük, s hogy 1578-ban már működött Fethí cselebi kávéháza Budán, a mai Mátyás-templom közelében.
Az ásatás a tárgyakon és a ritka pénzleleteken kívül is tartogatott szenzációs meglepetéseket: Magyarországon először itt látott nap­vi­lá­got egy szinte teljesen ép felvonóhidas kapu az összes tartozékával: bronz csigával, kapupántokkal, retesszel, nagyméretű lakattal és perselykővel együtt. A tárlat anyagát drónfelvételek, 3D-s fotogrammetria és 3D-s rekonstrukciós rajzok színesítik.
Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum és Táncsics u. 9.
10. 31-ig