„A szerdák mindig kékek, mint a kilences szám vagy a hangosan vitázók hangja.”
2019. augusztus 14. /

Daniel Tammet autista, savant-szindrómás, ami azt jelenti, hogy a fejében a különböző érzetek összekeverednek, a számokhoz színeket, a szavakhoz látványt, a hangokhoz ízeket vagy színeket
kapcsol. Nem nehéz elképzelni, hogy ezzel az adottsággal nem volt könnyű gyerekkora, kívülállónak érezte magát, nehezen tudott kap­csola­to­kat teremteni. Ugyanakkor olyan autista, aki jól ír, egyszerű, mindennapi nyelven tudja megosztani velünk élményeit, tapasztalatait.
Tammet nemcsak a környezetével képes kommunikálni, tud önmagáról gondoskodni, ráadásul kilenc nyelven beszél, saját nyelvet dolgozott ki, elképesztő fejszámoló, és hatalmas memóriával rendelkezik. Öné­let­raj­zi regénye születésétől a megírás idejéig mutatja be élet­tör­té­netét, adottságának előnyeit és nehézségeit. A szerző egy ki­lenc­gyer­mekes munkáscsalád első gyerekeként, nem túl fényes anyagiak között, de az elfogadás és a feltétel nélküli szeretet légkörében ne­vel­ke­dett. A könyv nemcsak Tammet élettörténete, hanem az elfogadás fontos példája is. A fordítás Lelik Krisztina munkája.

Daniel Tammet: Kék napon születtem
Európa Könyvkiadó, 2019
272 oldal / 3999 Ft