Úriember revolverrel
2019. szeptember 06. / Szalóky Bálint

Robert Redford egyike az utolsó nagy mozisztároknak. Az Úriember revolverrel-t közel hat évtizeden (!) átívelő színészi életműve lezárásának szánta, és a közismerten rendkívül válogatós színész aligha találhatott volna erre tökéletesebb szerepet.

A megtörtént eseményeken alapuló filmben Forrest Tuckert alakítja, aki egész életében mást se csinált, mint bankokat rabolt – ha pedig elkapták, megszökött a börtönből. Miután 70 évesen lelécelt a San Quentinből, visszatért régi „hivatásához”, annak ellenére, hogy tudta: ha újra elkapják, elveszítheti a nőt, akit időközben megszeretett (Sissy Spacek).
A Redfordot másodszor rendező David Lowery direkt módon idézi meg a színész legnagyobb sikereit, többek között A nagy balhét és a Butch Cassidy és a Sundance kölyköt. Ezzel együtt szerencsére nem esik abba a hibába, hogy kizárólag a nosztalgia tripre épít, a Redford és Spacek karaktere között szövődő románc szerencsére kellő ér­zé­keny­sé­get és tétet visz a történetbe, ami végeredményben egy egyszerre játékos, romantikus és izgalmas rabló-pandúr sztori, bónuszként pedig a Tuckert üldöző fiatal nyomozó (Casey Affleck) is megkedvelhető főszereplővé válik. Lowery profi módon bánik az egyes elemekkel, és bár a végeredmény egész biztosan nem lesz annyira emlékezetes, mint a mára klasszikussá vált Redford-remekművek, az Úriember revolverrel így is több generáció számára ga­ran­tál­ja a másfél órás szórakozást.

DVD
Kritika (4)
Bontonfilm