Karinthy kétszer
2019. október 28. /

„Úgy használnak engem, mint a krumplit először Európában – virágomat és gyümölcsömet (hu­mor és vicc) tépik, a gyökérgumót (filozófiámat) eldobják.” – az idézet Karinthy Frigyestől származik.
A zseniális író, költő, műfordító novelláiból készült válogatás éppen olyan művekből áll, amelyek Karinthy egyáltalán nem vicces oldalát mutatatják. Az egyik legerősebb a Találkozás egy fiatalemberrel, amely sokadik olvasásra is libabőrőssé teszi az embert. A huszonhat éves, befutott író tizennyolc éves önmagával találkozik a Duna-parton. Az ifjú számon kéri a nagy mű­ve­ket, eszményeket, az író men­te­ge­tő­zik, dadog. A találkozás fáj­dal­mas, a világmegváltó tervekkel induló fiatalember szembesül a szabályokat elfogadó, meg­ha­son­lott felnőtt énnel.
A másik CD-n az író Utazás a ko­po­nyám körül című regénye hall­ha­tó, amely saját betegségének tü­­ne­teit, öndiagnózisát, mely sze­rint agydaganata van, valamint stock­hol­mi műtétjét és gyógyulását írja le. Mindkét lemezen Mácsai Pál tolmácsolja Karinthy szavait, a tőle meg­szo­kott csodás átéléssel.

Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül – Mácsai Pál előa­dá­sá­ban
Hungaroton, 2016 (2699 Ft)
Karinthy Frigyes: Novellák – Mácsai Pál előadásában
Hungaroton, 2015 (3270 Ft)