Akcióban a Gorgona-csoport
2019. október 30. /

A Kassák Múzeum új kiállítása a festők, szobrászok, kritikusok szabad társulásaként létrejött, provokatív módon a félelmetes görög mitológiai szörnyekről, a gorgókról elnevezett Gorgona csoport tevékenységét mutatja be.
A jugoszláv művészeti élet emblematikus körének tagjai különösebb kötöttségek nélkül hivatalosan 1966-ig dolgoztak együtt. A művészet és hétköznapi lét határait egybemosó művészeti akciókkal privát és nyilvános terekben egyaránt megjelentek: kiállításokat rendeztek, galériát működtettek, olvasmányaikról beszélgettek, és Gorgona címen antimagazint jelentettek meg, mely a világháború utáni egyik első szamizdat volt. Az antimagazin kifejezés arra utalt, hogy az irodalmi és művészeti folyóiratok hagyományos szerepével ellentétben nem egy koherens szellemi program kifejtése volt a céljuk. Együttlétük sokkal inkább a közös munka lehetőségének kötöttségek és kom­pro­misszumok nélküli fenntartására irányult. Az avantgárd folyóiratok hagyományához híven ugyanakkor a 11 lapszámot megért antimagazin is nemzetközi horizontúnak számított – szerzői között olyan alkotók szerepeltek, mint Victor Vasarely, Dieter Roth vagy Pierre Manzoni.
A most bemutatott anyag a közel húszezer műalkotást és dokumentumot (köztük videofelvételeket és filmeket is) tartalmazó zágrábi Marinko Sudac-gyűjteményből származik, amely a régió legnagyobb és egyben legteljesebb avantgárd magángyűjteménye.

Kassák Múzeum
2020. 01. 05-ig