Lótolvajok
2019. november 08. / Szalóky Bálint

A hatvanas évei végén járó Trond (Stellan Skarsgard) egy kis norvég faluba vonul vissza, hogy önkéntes magányban töltse az ezredfordulót. Egy este megismerkedik hasonló korú szom­széd­já­val, akiről kiderül, hogy nem most találkoznak először.

Trondban előtörnek a tinédzserkori emlékek, az 1948 nyarához köthető első szerelem és az olyan mélyre eltemetett traumák, amelyek tudat alatt mind a mai napig megnyomorítják az életét.
A váratlanul nagy sikert aratott Az eltűnés sorrendjében rendezője, Hans Petter Moland, miután leforgatta az eredeti film amerikai új­ra­fel­dol­gozását (Dermesztő hajsza), gyorsan visszatért a hazai pályára: ezúttal Per Petterson azonos című regényét adaptálta, amit 2007-ben a The New York Times az év tíz legjobb könyve közé sorolt. Moland a számára ismerős, havas és rideg környezetből indítja történetét, a fő­sze­replő Skarsgarddal pedig aligha nyúlhat mellé. Mégis, a Lótolvajok az atmoszférateremtésnél nem lép tovább, a több idősík ellenére hiány­zik belőle a lendület, és hamar az érdektelenségbe fullad. Nem vé­let­len, hogy a siker ezúttal elmaradt: a Berlini Nemzetközi Film­fesz­ti­válon debütált mozinak csupán a látványvilágát ismerték el Rasmus Videbaek operatőr díjazásával, míg magát a filmet jogos érdektelenség fogadta.

Lótolvajok (12)
(Out Stealing Horses)
Norvég-svéd-dán, feliratos film
Rendező: Hans Petter Moland
Főszereplők: Stellan Skarsgard, Bjorn Floberg, Tobias Santelmann
123 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Már a mozikban