Művészek a művészekért jótékonysági gála harmadszor
2019. november 20. / Pavlovics Ágota

Az ANKH Alapítvány a Biztonságért első szava nem mozaikszó, jelentése örök élet. Az alapítvány elnöke, dr. Martyin László 8 gyerekes családból származik, gyerekként sokat nélkülözött, ezért már korán megfogalmazódott benne, ha felnő, figyelemmel kíséri az országon belüli és a ha­táron kívüli rászorulók sorsát. Neki 11 gyereke van, mégis fáradhatatlanul dolgozik a nélkülözők
megsegítésén. A Nemzetközi Béke Nagykövetével nem csak a november 11-én, a Budapest Kongresszusi Központban harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Művészek a művészekért „Remember” díjátadó gáláról beszélgettünk.

Milyen céllal hívták életre a Művészek a művészekért gálát?
M. L.: A rendezvény célja azoknak a művészeknek a megsegítése, tá­mo­ga­tása, akik pályájukon maradandót hoztak létre, hozzájárultak a magyar és a nemzetközi kultúra értékeinek megismertetéséhez és meg­tartásához, ám koruk, betegségük vagy egyéb okok miatt hi­va­tá­sukat nem tudják gyakorolni. Mi azonban emlékszünk arra, hogy milyen sokat kaptunk tőlük, és adni szeretnénk nekik.

Kik kaphatják meg a díjat?
M. L.: A „Remember” díjat öt – színművészet, komolyzene, könnyű­zene, opera, iparművészet – kategóriában adjuk át, éppen úgy, mint a nagy díjátadókon, a jelöltek is jelen vannak a gálán, mindenki ott tudja meg, hogy kik lettek az év díjazottjai. A díjak odaítéléséről a tá­mo­gatókból alakult bizottság dönt. Az első, 2017-es gálát a MOM Kulturális Központban rendeztük meg, díjazottjai Monori Lili, Vass Éva, Szilágyi István, Paudits Béla és Revák István voltak. Második alkalommal Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban volt a gála, ahol Martony Klári, Madarász Katalin, Matus György, Hollai Kálmán és Tóth Eleonóra voltak a díjazottak. Idén a Budapest Kongresszusi Központ ad otthont a rendezvénynek, Budapest után ismét vidéken fogjuk megrendezni a gálát. Támogatóink száma évről évre nő, idén a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását is élvezzük. Az „i”-re a pontot az teszi, hogy a Magyar Televízió is készít felvételt a gáláról, amit nagyon so­kan láthatnak majd.

A jótékonysági gála díjazottjai támogatást és díjat kapnak, mit jelent ez a gyakorlatban?
M. L.: A díj eddig egy üvegplakett volt, most azonban a Hollóházi Porcelángyár felajánlásaként egy gyö­nyö­rű hollóházi porcelánváza lesz. A gálán fellépő művészek mindannyian ingyen jönnek el, így az öt művész arányosan elosztva a belépőkból származó összes bevételt kapja meg. Mi nem csak egyszeri támogatást és díjat adunk, a művészeket életük végéig kísérjük, időről időre segítünk nekik, ha szükséges. Így volt ez Paudits Bélával, akinek annak idején felújítottuk a lakását, vagy Szilágyi Istvánnal, akinek a szem­mű­tét­jéhez járultunk hozzá.

Említsünk meg néhányat a gálán fellépő művészek közül.
M. L.: Jonathan Brell karmester, az AutizMuzsika Alapítvány Csillagfény kórusa, Marcellina, Fábián Éva, az Abbasolut (a zenekar tagjai elnyerték az ABBAWORLD-től a legjobb tribute zenekar címet). A Sir György Solti Kamarazenekar, amely a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomát szerzett, ifjú muzsikusokból álló vonós együttes, és akik a legendás magyar dirigens, Solti György emlékét ápolják. Itt szeretném el­mon­dani, hogy a díjakat is ismert és elismert művészek adják át, műsorvezetőink pedig R. Kárpáti Péter és Sütő Enikő lesznek.

Mi mindennel foglalkozik még az Alapítvány?
M. L.: Tevékenységünk szerteágazó. Célunk a gyerekek testi-lelki-szellemi fejlődésének javítása, a hát­rá­nyos helyzetű tanulók mentális és fizikai képességeinek fejlesztése. Minden évben elmegyünk Bereg­szász­ra, hogy a kárpátaljai magyar gyerekek számára cipősdoboz akciót szervezzünk. A beregszászi ci­pős­do­boz akció mára árva gyerekek táboroztatásával bővült. Hetente egyszer elmegyek Dunaszerdahelyre, ahol gyógyítok. Kéthetente járok Bécsbe, ahol magyar, szlovák hajléktalanokat gyógyítok, segítek. Amikor a veronai buszbaleset történt, már másnap a helyszínen voltunk. Másfél hónapja adtuk át Gödöllőn az au­tis­ta házat, amit bővíteni fogunk, szeretnénk 200 anyaotthont létrehozni, segíteni akarunk a bántal­ma­zottakon.

Milyen céllal szervezték meg 2016-ban a kéthetes Budapest Szahara Szolidaritási Rallyt?
M. L.: A jótékonysági rallyt azért szerveztem, hogy orvosi eszközöket és gyógyszereket vigyünk a Magyar­or­szágon végzett algír diákok civil szervezetével 4 elhagyatott algír település gyerekei számára. A rally legfontosabb célja az volt, hogy a résztvevők kinyilvánítsák szolidaritásukat a szaharai nép iránt, fontos, hogy mindezt magánemberként, civil polgárként tettük. Szeretnénk Nyugat-Szaharában egy kórházat felépíteni, nem európai szintűt, de hasznosat. Ottjártamkor megmutatta egy orvos kolléga, mennyi gyógy­sze­rük van, ám nem sok hasznát veszik, mert olyan gyógyszerek, amilyen betegségek náluk nincsenek, náluk öt betegség van, amikhez viszont nincs gyógyszerük. Az a tapasztalatom, hogy sok a támogató, szívesen is támogatnak nemes célokat, de meg kell tudni fogalmazni, mire van szükség, és persze következetesen kell tenni a dolgunkat. Mi azt tesszük.