Érzékeny, okos, filozofikus
2019. november 30. /

Jostein Gaarder világhírű norvég író regénye, a Sofie világa 1991-es megjelenése óta 60 nyelven jelent meg és 40 millió példányban kelt el. A filozófiatörténeti munka alapját az a tananyag adta,

amit tanárként Gaarder az egyik egyetemen oktatott. Norvégiában a fi­lo­zó­fiaok­tatásnak gazdag hagyományai vannak, a filozófia a különböző szakmákban dolgozók számára közös alapot jelent, nem csupán a tu­do­mány belterjes világában létezik.
Gaarder most megjelent könyvében is filozófiai kérdéseket boncolgat, fő­sze­rep­lője egy ötvenes évei végén járó férfi, aki egy tó partján, család­ja Meseház nevű nyaralójában írja visszaemlékezéseit. Egy nap a­latt el kell döntenie, mit tesz, mert súlyos, halálos beteg. A könyv 37 évet ölel fel, de nem életrajz, a történet kapcsán a főhős az em­be­ri­sé­get aktuálisan érintő kérdésekről gondolkodik. A kivételes ér­zé­keny­sé­gű szerző egyik fordítója szerint Gaarder a felnőtt fiatal olvasókat és a fiatal felnőtt olvasókat ugyanazzal az élménnyel képes mega­ján­dé­koz­ni. Csak egyetérteni tudunk vele. A kötet fordítása Papp Vera-Ágnes munkája.

Jostein Gaarder: Éppen jó – Rövid történet szinte mindenről
Noran Libro Kft., 2019
131 oldal / 2490 Ft