„Ritka, hogy valami ilyen erős, provokatív és újszerű”
2019. december 21. / GK

Istenkísértő vállalkozásnak tűnt tévésorozatot készíteni Alan Moore (magyarul is megjelent) képregényklasszikusa, a Watchmen alapján, de Damon Lindelof kedveli az efféle kihívásokat. És
kedveli Jean Smartot és Tim Blake Nelsont is, hiszen fontos szerepet osztott rájuk az HBO Watchmen című sorozatában. A két színésszel New Yorkban beszélgettünk.

Mi vonzotta önöket a sorozatban?
J. S.: Laurie Blake-et játszom, a képregény egyik alaptagját, az élete a kezdetektől fogva kapcsolódik a Watchmen-univerzumhoz. Laurie maximálisan megtagadta a múltját, a szüleit, az egykori életét, amiről úgy érzi, a szülei belekényszerítették. Nemcsak hogy ellene van a maszkos igazságosztóknak, de önkényes erőszaktevőknek tartja őket, nevetséges alakoknak, akik veszélyt jelentenek a társadalomra. Laurie immár FBI-ügynökként dolgozik, és egyik fő elfoglaltsága, hogy börtönbe küldje a jelmezes-maszkos önbíráskodókat.
Egyértelmű volt, hogy el kell játszanom ezt a figurát. Ahogy mondani szokás: „no-brainer” helyzet volt.
T. B. N.: Három fiam van, régről ismertem tehát a Watchmen képregényt. Damon (Lindelof a sorozat megalkotója – a szerk.) vette a bátorságot, hogy kiterjessze a Watchmen világát, elképzelte, milyen lenne a jövőnk egy Watchmen ihlette világban. Az ő olvasatában mindaz, ami az eredeti képregényben történik, nem más, mint történelem. A képregényben a hidegháborús félelem, a nukleáris katasztrófa rémképe dominált, a sorozat kortárs Amerika-képét a rasszizmus, az idegengyűlölet járja át. Ritka, hogy valami ilyen erős, provokatív és újszerű. Ellenállhatatlan ajánlat volt.

Előadódhat olyan helyzet, hogy eljön az önjelölt igazságosztók ideje?
J. S.: Utoljára talán a Vadnyugaton volt létjogosultsága ilyesminek. Az igazságszolgáltatás nem állt a magaslatán. Mégis mit tehettél, ha valaki ellopta a lovadat? Fogtad magad és utánaeredtél. De nem hiszem, hogy egy civilizált társadalomban bármikor is jó ötletnek bizonyulna ilyesmi.
[kep3]
Tim, említette, hogy a fiai olvasták az eredeti graphic novelt. Ezek szerint tisztában volt azzal is, micsoda rajongás övezi Alan Moore és Dave Gibbons képregényét. A fiai nem fenyegették meg, hogy figyelj, fater, ha elszúrod a sorozatot, azt megbánod?
T. B. N.: A legkisebb fiam, Eli 14 éves és egy igazi internetfanatikus. Mindent követ. Úgyhogy nincs olyan nap, hogy ne emlékeztetne rá, mekkora is a tét. Tegnap vacsoránál a fiam kitálalt Damonnak, megosztotta vele a rajongók aggodalmait, az interneten terjedő paranoid elméleteket és elborult jóslatokat, hogy Damon hányféleképpen fogja hazavágni a Watchment. Nagyon vicces helyzet volt.
J. S.: Épp arról beszélgettünk tegnap este, hogy az csak jó, ha lesznek, akik nem értenek egyet azzal, amit csináltunk.
A képregényfilmek világa nem idegen az ön számára. Eli mit szólt a(z Edward Norton-féle) Hulk-filmhez, amiben szintén feltűnt az édesapja?
T. B. N.: Nem mondhatnám, hogy csalhatatlan érzékkel választottam volna, inkább az ellenkezője igaz. Két képregényfilmben is szerepeltem (a másik a 2015-ös A Fantasztikus Négyes – a szerk.), mindkét esetben három filmre szóló szerződést írtam alá, mindkét esetben úgy volt, hogy a második részben én játszom majd a főgonoszt. De nem volt második rész – egyik esetben sem. De harmadszorra szerencsénk lesz.
J. S.: Lekopogom.

(A Watchmen az HBO GO-n látható)