Volt egy fakatona – Válogatás 50 év gyerekdalaiból
2020. január 27. /

A Kaláka együttes nemrégiben ünnepelte megalakulásának fél évszázados évfordulóját – ebből az alkalomból jelent meg a Móra Kiadó gondozásában a Volt egy fakatona című zenéskönyv,

amelynek CD-melléklete a zenekar legnépszerűbb gyerekdalait tar­tal­maz­za. A kötetben nem csupán a dalok alapjául szolgáló versek kaptak helyet – többek között Móra Ferenc, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly és Lackfi János alkotásai –, hanem a zenekar tagjairól és a Kaláka több évtizedes történetéről szóló mesék is, sőt a rajongók a tudásukat egy humoros kvízjátékkal is próbára tehetik. Tudja valaki például, hogy 50 év alatt hány költő versét ze­né­sí­tet­te meg a zenekar, vagy hogy honnan származik a Három szék­láb cím? És a Fakatona? Gryllus Dániel mesélte, hogy ha megjelent egy új Kaláka-lemez, Kányádi Sán­dor bácsi megkérdezte, rajta van-e a Fakatona. „Nem, hisz az már többször megjelent” – felelték. „Akkor az nem jó lemez” – mondta az öreg. S bár minden ilyen alkalommal jót nevettek, most, amikor a Móra Kiadó felkérte őket, hogy készítsenek válogatást az 50 év gye­rek­da­laiból, eszükbe jutottak ezek a beszélgetések, és Sándor bácsi előtt tisztelegve nemcsak a lemezre, de még a címlapra is feltették a Fa­ka­tonát.
A jubileumi kötet illusztrációi Herbszt László munkái, a zenekar tagjainak életrajzait pedig Miklya Luzsányi Mónika kerekítette mesésre.
Móra Kiadó
60 oldal / 4500 Ft