Szépséges szerelmes levelek
2020. január 27. /

Nyáry Krisztián elsöprő sikert aratott Így szerettek ők című köteteivel, amelyekben összegyűjtötte a magyar irodalom nagyjainak szerelmi történeteit. Írjál és szeressél című könyvében 125 sze­rel­-

mes levelet mutat meg, műfajuk szerinti csoportosításban. A Von­zás­ban fejezet mások mellett F. Nagy Angéla és Örkény István egymásba szerelmesedéséről szól, a Szenvedélyben Lédával is találkozhatunk, de például Krúdy Gyula külön fejezeteket kapott, akit jóképű férfiként rengeteg szerelmes levéllel ostromoltak a nők. A Beteljesült sze­re­lem­ben Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán szépséges szerelmes leveleibe pillanthatunk be. A Szakításban Ady és Léda gyötrődését látjuk, ám a költő így írja alá 1911 őszén levelét: „Átkulcsolom drága, édes, egyet­len Asszonyom testét gondolatomban s nagyon nagyon”.
Az idézetteken kívül beszélnek a kötetbe válogatott levelek leány­ké­rés­ről, házasságról, megcsalásról, rabságról, harmóniáról, fél­té­keny­ség­ről, korkülönbségről, egész életen át tartó szerelemről, és olyan le­ve­le­ket is olvashatunk, amelyek megírására a szerelmeseket történelmi események kényszerítették. A levelek nagyon szépek, egytől egyig megérintik az embert.

Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél – 125 szerelmes levél és történet
Corvina Kiadó, 2018
280 oldal / 4990 Ft