A búcsú
2020. február 11. / Szalóky Bálint

A harmincéves Billi (Awkwafina) gyermekkorában költözött szüleivel New Yorkba. Kínai gyö­ke­reihez elsősorban nagymamája köti, akivel telefonon rendszeresen tartják a kapcsolatot.
Amikor a nagyiról kiderül, hogy gyógyíthatatlan tüdőrákja van, a család idősebb tagjai úgy döntenek, nem mondják el a betegnek a diagnózist, viszont egy esküvő ürügyén hazalátogatnak, hogy elbúcsúzhassanak tőle. A titkolózást ellenző Billit arra kérik, inkább ne tartson velük, mivel szerintük képtelen leplezni valódi érzéseit. A lány természetesen nem fogad szót, és szülei után repül.
[kep3]
A búcsú rendezője, Lulu Wang a saját élettörténetéből kerekített érzelmes filmet, amely a családi drámán túllépve elsősorban a generációs és kulturális különbségekről szól. A főszerepet a főállású rapsztár, Awk­wa­fina alakítja rendkívül meggyőzően, de az apró rezdülésekre építő filmben az összes többi szereplőnek is jut legalább egy-egy erős pillanat. Témája ellenére A búcsú ízig-vérig hollywoodi mozi, nem véletlen, hogy Amerikában aratott jelentős sikert: 2019-ben az egyik legnagyobb bevételt elért független produkció lett, ám végül egyetlen Oscar-jelölést sem kapott. Az alkotók cserébe Awkwafina teljesen megérdemelt Arany Gló­busz-díjával vigasztalódhatnak.

A búcsú (12)
(The Farewell)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Lulu Wang
Főszereplők: Awkwafina, Shuzhen Zhao, X Mayo
100 perc
Forgalmazó: ADS Service
Bemutató: 02. 06.