Sötét vizeken
2020. március 06. / Dercsényi Dávid

Az igazság Hollywoodból általában lóháton, űrhajón, autós üldözéssel, szuperképességekkel, kívül hordott alsónadrágban és lobogó köpenyben érkezik. Olykor egy tűzről pattant menyecske, mint Julia Robert az Erin Brockovichban, jól beolvas a pénzéhes kapitalista cégeknek, de az
igazság győzedelmeskedik itt is. Ritkább az a fajta realizmus, amely Todd Haynesre általában és most is jellemző. Nekünk magyaroknak ugyanakkor ez a realizmus, a hétköznapok valósága sok tekintetben maga a science fiction.
Hiszen mekkora esélye van annak, hogy egy ügyvéd a nagy, patinás New York-i jogi cégnél, amely a nagy vegyipari vállalatok képviseli, meghalljon egy mogorva farmert, aki egészen a cég előszobájáig hur­col­ja videokazettáit? Meghallgassa panaszát, és úgy döntsön, elindul egy nagyon bizonytalan úton – hiszen maga a nagy DuPont cég ke­rül­ne célkeresztbe. Ez a cég fedezte fel és gyártja évenként milliárdos hasznot kaszálva a teflont, a konyhai csodafegyvert, ami feleslegessé teszi a zsiradék használatát. Ám Rob Bilott mégis így dönt, és nem­csak ő, a nagy patinás jogászcég is beáll mögé. Mintha valaki nálunk a MOL vagy az OTP ellen tenné ugyanezt.
Bilott 20 éves küzdelmét követi nyomon a film, és egyáltalán nem hazudja el a küzdelem nehézségeit. Azt, hogy a cégek az USA-ban is rengeteg mindent el tudnak érni a vagyonukkal, lobbierejükkel, azt, hogy egy ilyen küzdelemre rámegy valakinek az egészsége, azt, hogy a végtelenségig el lehet húzni a folyamatokat. Mindezt mégis áthatja az optimizmus, no meg az elemi igazságvágy, hiszen ez az az ügy, ami tényleg és szó szerint mindenkit érint a Földön.
Bilottot Mark Ruffalo alakítja, szintén nem a szuperhősök magabiztosságát és sebezhetetlenségét sugallva. Őrlődő, olykor bizonytalan, mégis szilárd értékrendű karakter, vagyis egy olyan polgár, amilyen nélkül nincs demokrácia, jogállam és piacgazdaság. Az ő ellentéte a birtokát, jószágait védő, panaszos, mogorva farmer, aki viszont tipikus amerikaiként puskával védi birtoka légterét a megfélemlítésből fölé repülő helikopterek ellen – Bill Camp alakítása is erős. Talán kicsit túl nagyot igyekszik játszani Anne Hathaway Bilott feleségeként, de erős pillanatai vannak, és dicsérni kell a jogászcég vezetőjét megformáló Tim Robbinsot is, aki kettős személyiség, a saját cégének érdekeit egyfelől szem előtt tartó üzletember, akinek mégis elemi igazságérzete van – szintén nagyítóval kell keresni az ilyen cégvezetőket a mai Ma­gyar­or­szágon.
Kellő kitartással, kiállással, bátorsággal akár a világ egyik legnagyobb és leggazdagabb cége ellen is legalábbis részsikereket lehet elérni, üzeni a Sötét vizeken, és nem is kell nagyon becsapni magunkat, hogy elhiggyük.

Sötét vizeken (12)
(Dark Waters)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Todd Haynes
Főszereplők: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Pullman, Victor Garber, Mare Winningham, Bill Camp
126 perc
Forgalmazó: Vertigo Média
Már a mozikban