Csokonai a cseppkőbarlangban, Kodály a Tündér-sziklán
2020. március 17. /

Csiffáry Gabriella előző, Magyarázom a bizonyítványom – Híres magyarok az iskolában című kö­te­tében írók, költők, tudósok iskolai kudarcairól, sikereiről írt. Új könyvében a történész-levéltáros
69 híres magyar művész, tudós, történelmi személyiség alig ismert oldalát mutatja meg, a tőle megszokott remek stílusban. A kötet nyolc témakörbe osztva ismerteti meg az olvasót a szereplők szen­ve­dé­lyeivel, de nem csupán azzal. Az életrajzi adatok után következik az adott művész, tudós vagy történelmi személyiség kedvenc időtöltése, a leírást pedig egy, a témához illő irodalmi részlet zárja. A kötet a 15. században született Beatrix királynéval indul, a sort Hajnóczy Péter zárja, előbbi remek sakkozó volt, utóbbi mellúszóként söpört be szép sikereket a versenyeken. Ki gondolta volna, hogy Csokonai az agg­te­le­ki barlangba kirándult, Arany János zenét szerzett, Kossuth Lajos és Görgei Artúr pedig kertészkedett?
Csiffáry Gabriella évtizedek óta kutatja a magyar szellemi élet kép­vi­se­lőinek írásos emlékeit. Könyvei remek olvasmányok, új kötetében olvasható írásait impozáns képanyag gazdagítja.
Csiffáry Gabriella: A tábornok kertje
Corvina Kiadó, 2019
344 oldal / 3490 Ft