Művészettörténet szélesvásznon – Online elérhető művészeti mozifilmek
2020. június 06. /

Hat éve indult útjára A művészet templomai mozifilm sorozat, amely az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, intézményeit és műkincseit mutatja be. Az olasz és spanyol alkotóstábok munkáját dicsérő filmek a szakértői narrációt életrajzi jelenetekkel, archív anyagokkal és a

műalkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik, elősegítve, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a remekművek szépségébe. A sorozat keretében minden évben 4-5 új művészeti film érkezik az Uránia Nemzeti Filmszínházba és országszerte az art mozikba, emellett a sorozat korábbi részei folyamatosan szerepelnek a Várkert Bazár és az Art+ Cinema műsorán. A sorozat az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a művészetkedvelők körében, telt házas vetítésekkel alátámasztva, hogy van igény erre a speciális műfajra a mozikban.
A jelenlegi koronavírus-helyzetben a mozivetítések természetesen szünetelnek, a sorozat legújabb, Impresszionista ritkaságok című epizódjának bemutatóját későbbi időpontra halasztja a filmet for­gal­mazó Pannonia Entertainment, s egyúttal otthon maradásra buzdít mindenkit, aki megteheti. Ehhez kapcsolódva indult el A művészet templomai sorozat online film­köl­csön­zője azzal a céllal, hogy a művészetkedvelők számára színesítse az otthonról elérhető programkínálatot.
Az online filmkölcsönzőben jelenleg 11 ismeretterjesztő film elérhető a sorozat korábbi epizódjai közül, köztük a firenzei Uffizi képtárat, a Vatikáni Múzeumot, Róma bazilikáit, Leonardo, Raffaello és Caravaggio életpályáját, Bosch „A gyönyörök kertje” című festményét bemutató alkotások. Ezek egy kedvező kölcsönzési díj mellett számítógépen, tableten, mobiltelefonon és okostévén egyaránt megnézhetők a www.pannonia-entertainment.hu/online-filmnezes oldalon.