Lankás dombok, laza hangulat, pazar zenék, finom borok Paloznakon
2020. július 19. / Pavlovics Ágota

A nyár egyik leghangulatosabb fesztiválja a Balaton-felvidéken, pontosabban a Lovas és Csopak között elhelyezkedő Paloznakon megrendezett Jazzpiknik. Paloznak azért is különleges helyszín, mert megőrizte hagyományos faluképét, amiért 1998-ban Hild-díjat kapott.
A pompás panorámával büszkélkedő település csendjét idén kilencedik alkalommal töri meg a Jazzpiknik fellépőinek hangja. A jazzt kedvelő közönség akár a fűben heverészve is élvezheti a friss levegőt, a remek koncerteket és a nagyon kedves helybeliek társaságát. A piknik ötletéről, valamint arról, hogy ki mindenki fogadta el a szervezők meghívását, Valde Orsolyával, a rendezvény megálmodójával beszélgettünk.

Bár a Paloznaki Jazzpiknik jó híre sokfelé eljutott már, mégis nézzünk egy kicsit vissza, hogyan fogalmazódott meg az immár 9. alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény ötlete?
V. O.: Ad hoc módon, van egy borászatunk és ebből az apropóból gondoltuk, hogy kellene ide egy kulturális rendezvényt szervezni. Pa­loz­nak gyönyörű, mégis kevesen ismerték kacskaringós utcácskáit és fehérfalú, nádtetős házait. Első alkalommal egy rendezvényszervező barátommal ketten szerveztünk három koncertből álló, délutáni in­gye­nes programot, akkor az idő sem volt jó és a siker sem volt átütő. A Snétberger Központtal együtt szerveztük, az ő gyerekeiknek nyúj­tot­tunk fellépési lehetőséget, nem árultunk belépőt, csak támogatói je­gyet, a befolyt összeget pedig a Központ kapta. A következő év nem volt tervbe véve, ám egy napon csodás női hangot hallottam a rádióban, Fábián Juli volt, azt gondoltam csoda lenne, ha itt énekelhetne. Megkérdeztük a menedzsmentjét, igent mondtak. Juli eljött, és megszerveztük a második fesztivált, ami már kétnapos volt hat előadóval, de még mindig nem volt mögötte profi tudás. Mészáros Zoli (a VeszprémFest igazgatója) segített, végül Juli koncertje döntötte el a Piknik sorsát, olyan sok volt az érdeklődő. Homola Szabolcs, a férjem beszállt, ő üzletember, én vagyok az álmodozó, csinált egy üzleti tervet, innentől saját magától nőtt a rendezvény, minden évben a közönség igénye szerint bővítettünk.

A fokozatos fejlesztésnek köszönhetően a nagyjából 500 lakosú Paloznak tavaly már közel 20 ezer vendéget fogadott a Piknik napjaiban. Idén nem csupán az esőtől kell tartani, a járványhelyzet miatt is nehéz lehet szervezni. Hogy állnak, hány látogatót fogadhatnak?
V. O.: Pontosítanék, csak egy nap volt telt házas, a többi megmaradt domboldalon ücsörgős, kis létszámú programnak. Azt remélem, mire eljön a Piknik ideje, a vírus eltűnik, és bátrabbak lesznek az emberek. A Jazzpiknik szabad téren van, ráadásul nálunk soha nem voltak tömegek, akik megfertőzhetik egymást. Komolyan vesszük a megelőzést, lesznek kézfertőtlenítő pontok a rendezvény területén, amit csak lehet, fertőtlenítünk. Szerencsére sok vegyszermentes, környezetbarát módszer van. Figyelünk a létszámra is, kétségtelen, hogy nem árt az elővigyázatosság.

Mikor lesz az idei Paloznaki Jazzpiknik és hogy állt össze a program?
V. O.: Augusztus 20-22. között lesz, a hosszú hétvégén, a csütörtök munkaszüneti nap, azt reméljük, felpezsdíti a kedvet, és már csütörtökön lejönnek hozzánk a vendégeink. Nehéz volt összerakni a programot, úgy látom, hogy főleg a britek félnek, náluk most vezettek be új karantén szabályokat. Lemondta a fellépést az MF Robots, de sikerült megnyerjük a Kraak & Smaak egyedi elektronikus funk-soul produkciót. Jön a soul, latin zene és drum and bass elemeket remek arányban keverő De-Phazz, őket jól ismeri már a közönségünk. Candy Dulfer szaxofonos Hollandiából érkezik hozzánk, ő nagyon szereti Magyarországot és a rendezvényünket. Candy hű maradt a funk és a jazz műfajához. Caro Emerald nem jön, helyette a varázslatos hangú Mario Biondit fogjuk hallani. A szicíliai származású énekes a jazz és a soul egyik legnevesebb európai előadója. JP Cooper sem jön el idén, de örömünkre Jamie Winchester elfogadta a meghívásunkat. Jamie Whinchester és Hrutka Róbert meghatározó alakjai a magyar zenei életnek, nevükhöz számos igényes sláger, illetve film- és reklámzene kötődik. Jamie hat éve ismét Írországban él, így azóta csak ritkán hallhatja őt élőben a magyar közönség. Nagy öröm számomra, hogy a Paloznaki Jazzpikniken, augusztus 21-én fellépnek. Úgy is fogalmazhatok, hogy visszahívtuk a ked­ven­ceinket. A Mörk magyar zenekar külföldön jobban ismert, mint itthon. A stílusukat stand-up jazznek és filozofikus popnak mondják a dalaik szerkezete, egymáshoz való viszonya és a szövegek mondanivalója miatt. A 30 éves Magyar Jazz Szövetség a Magyar Jazz Napja alkalmából a Paloznaki Jazzpiknikre augusztus 20-án elhozza a Finucci Bros Quartet és a hatszoros Grammy-díjas trombitaművész, Randy Brecker közös fellépését. Zséda pedig szerelmekről, vágyakról, kudarcokról, reményről mesél majd nekünk. Zenélni fog nálunk mások mellett Borlai Gergő, a Sárik Péter Trió, énekel Pátkai Rozina, nagyon büszke vagyok a Piknik magyar fellépőire.

A háromnapos program hangsúlyozottan családias, mi mindent csinálhatnak a gyerekek, amíg a szüleik koncerteket hallgatnak?
V. O.: Minden évben van interaktív játszóház, mini akadályverseny, gyerekudvar, idén csök­ken­tett lét­szám­mal, kézművész foglalkozások, és persze a lószállítóból átalakított bálna, Jónás is várja a kicsiket. Lesznek zöld játékok a fenntartható fejlődés jegyében, napelem bemutatás, érzékenyítő foglalkozások. A rendezvény kutyabarát. Minden korosztály jól érzi magát nálunk, a picik is, a fiatalok és a felnőttek is, az emberek barátságosak, a vendégek éppen úgy, mint a helybeliek.

A jazzről már ejtettünk szót, most jöhet a piknik. Kezdjük a borral – Önöknek van egy borászatuk, a Homola Pincészet, úgyhogy a finom borok adottak, de mi a helyzet a harapnivalókkal?
V. O.: Évek óta különleges gasztronómiai kínálatban gondolkodunk, az olyan ínyencségek, mint a kagyló és az osztriga is szerepelt már a választékban. A street food nagyon bevált, idén is minőségi ételekkel várjuk vendégeinket, azzal a kiegészítéssel, hogy most fokozott hangsúly lesz a vegán és a „mentes” ételeken.