Otthonos vérprofizmus – Szaletly Vendéglő és Kert
2020. szeptember 02. / Bóta Gábor

Bernát Dániel séf neve márkanév. Ha valahol feltűnik, arra figyelni kell. Ezért aztán fel kell figyelni a minap nyitott Szaletlyre, ami fedett lugast jelent. Az évszázados múltú Thököly étterem
helyén található, amiről valljuk be, hogy mostanában egyáltalán nem került a gasztronómia élvonalába. Bernát nemzetközi tapasztalatok után hazatérve azzal keltett egykor feltűnést, hogy a Nyugati pá­lyaud­var melletti U2-ben, akár hetente változtatva az étlapot, újabb és újabb ötletes fogásokkal rukkolt elő, két-háromszor olcsóbban kínálva eze­ket, mint más, hasonló kategóriájú helyek. Meglepően jó volt az ár-érték arány. Az volt a mániája, hogy így a szomszédos gi­ga­ham­bur­gerezőből átcsábíthatja a fiatalokat, megnyerheti őket a minőségi gasz­t­ro­nó­miának. Aztán következett a Bagolyvár, a Gundel „leány­vál­la­lata”, ahol már nagyobb léptékben kísérletezhetett, de ott nem min­den­ben voltak vevők erre a vendégek, bár például az ebédmenüje meg­le­he­tősen kapós volt. Aztán jött a Rézkakas. A szakma érdeklődéssel és némi kétkedéssel leste, hogyan kerül egy hullámhosszra ennek a sok tekintetben megállapodott étteremnek az irányvonala Bernát meg­rög­zött újítási szándékával. A „kiadós” „házasság” azonban sikerült. Addigra már tudta, hogy nem lehet ajtóstul a házba rontani, kapásból, ifjúi hevülettel, extravagáns fantazmagóriákkal előrukkolni. Szép példa erre a Gault Millau által az akkoriban Az év ételének megválasztott „Rézkakas” gulyásleves. Gulyásleves a Szaletlyben is van nagyszerű, de ne rohanjunk ennyire előre. Egyelőre csak a kerthelyiség működik, belül folyik az átalakítás. A tulajdonosok, F. Szabó Dániel és Szalontay Tamás már régóta akartak Bernáttal dolgozni. Elhívták, hogy nézze meg a helyet, amiben mindannyian nagy lehetőséget láttak.
Lelkesen mesélnek és mesélnek. Zugló egyik csomópontjában van a vendéglő, meglehetősen közel a Városligethez, ez jó adottság. Hogy a tulajdonosok egyike eddig a bankszakmában dolgozott, az is lehet felhajtóerő, hiszen nagy kedve van valami újba vágni, és ért a gaz­da­sá­gi dolgokhoz. Másikuknak adott a vendéglátós tapasztalata. Bernátot pedig igencsak inspirálja, hogy megint magyaroknak főzhet, hiszen a Belvárosban található Rézkakasban, ami a cikk írásakor még ki sem nyitott a vészhelyzet elmúltával, a vendégek vagy 95 százaléka külföldi volt. Itt viszont kimondottan az a koncepció, hogy ez a környék ét­ter­me is legyen. Megfizethető árakkal, jó magyar alapanyagokból, házias jellegű ételekkel szolgáljon, amiknek remek az ízük, nincsenek újragondolva, a felismerhetetlenségig megváltoztatva, de azért tükrözik a séf fantáziáját, és bennük van az a kis „csavar”, amit ő szeret beléjük tenni.
A kerthelyiség békebeli, monarchiabeli, lugas is van nyomokban, ezt jövőre gyönyörűen meg lehet majd csinálni. A dizájnért felelős Nikoletti Petra lakberendező saját kezűleg festett élénkítő színeket a lepukkant székekre, akasztott föl lelógó hangulatelemeket. Sok mindent kicserélnek majd, meg persze itt is lesz felújítás, de dúlt a lelkesedés, három hét után, hogy elhatározták, már meg is nyitottak. Addig működnek, amíg az időjárás ezt lehetővé teszi. Utána lesz pár hónapnyi leállás, és ha minden jól megy, karácsony előtt már bent fogadja a vendégeket a Szaletly. Sőt, mellé majd egy kis kávézót, cukrászdát is terveznek.
Velős pirítóssal kezdünk, aminek az a különlegessége, hogy a pirítós kalácsból készül, és nem halovány, hanem pirospozsgásan ropogós (1690 Ft). Így együtt mennyei, a hozzá adott zsenge újhagyma tovább fokozza a hatást. A mangalicaválogatás a konyhából látványnak is imponáló, de amikor beleharapunk a megyaszói gazdaság lefegyverzően ízes, két évig érlelt sonkájába, már egészen pazarnak hat, szintén remek májas és disznósajt dukál hozzá, friss zöldségekkel feldobva (2390 Ft). Most jön a tartalmas gulyásleves, olyan sűrű a leve, hogy már-már esszencia (1890 Ft). Nem turistáknak jellegtelenül diétássá tett, de nem is tocsog a zsírban, a puha húsdarabokon sincs szemernyi sem belőle. A bajai halászlé szintén tartalmasan ízes, mi belsőségekkel kérjük, ezek még inkább azzá teszik (1990 Ft). A cordon bleu marhából készül, nem sertésből, nem csirkéből, nem pulykából (4590 Ft). Ez jó idea, soha nem ettem még így, megyaszói sonka van benne, és sajt helyett friss tehéntúró. Az az étel, amit megszoktunk, de mégis különlegessé válik attól, ahogy Dani kicsit „megcsavarja”. (Mindenki így szólítja, aki ismeri.) A marhapörköltet nyakból csinálják, ez sokkal zaftosabb hús, szalonnás nudli a körete (3590 Ft). Elsőrangú hozzá a kovászos uborka (790 Ft). A kétszemélyes, hatalmas, 700 grammos rib eye steakhez 28 napig érlelt hortobágyi tarka marha az alapanyag, aminek sokkal puhább ez a nemes húsa, mint a szürke marháé (17 990 Ft). A somlói galuska olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva, és még egy kicsit olyanabb (1790 Ft). A madártej sós karamellel van megbolondítva (1290 Ft). Minőségiek a magyar alapanyagok, a pincérek oldottak, közvetlenek, szakszerűen könnyedek. Otthonos hely a Szaletly, ahol a házias ízeket vérprofik készítik és szolgálják fel.