Pontos, érdekes, szórakoztató, ráadásul gyönyörű
2020. október 08. /

A Corvina Kiadó Képző_művészet sorozatának Modern művészet című kötetét méltattuk már ezeken az oldalakon, most pedig a Szürrealizmus című szépséges kötet vett le bennünket a lábunkról. A szerző Amy Dempsey művészettörténész, aki a 20. század legnagyobb hatású

képzőművészeti mozgalmának történetén vezet végig bennünk. A múlt század húszas éveiben, André Breton francia költő vezetésével indult irányzat célja az volt, hogy kiszabadítsa az embereket az ésszerűség béklyójából. Tagjaira nagy hatással volt Sigmund Freud, aki az álom­fej­tést az elfojtott emlékek felszabadítására használta, és felfedezte a tudattalan szerepét. A szürrealisták félelmeiket, vágyaikat állították fókuszba, aminek eredményeként a hétköznapi és az abszurd ke­ve­re­dett műveikben.
A szerző sorra veszi az irányzat legnagyobb alakjainak munkásságát, a művészek portréihoz nemcsak magyarázatot fűz egy vagy több kép társaságában, de közli az irányzathoz tartozó művészek névsorát, a stílust leginkább bemutató múzeumok listáját is. A kötetet az alap­fogal­mak kisszótára és a könyvben szereplő művészek névmutatója zárja. A szerző érthetően fogalmaz, a fordítás Árokszállásy Zoltán kiváló munkája.

Amy Dempsey: Szürrealizmus
Corvina Kiadó, 2020
176 oldal / 3990 Ft