Művészettörténet szélesvásznon
– Film Peggy Guggenheimről és Amadeo Modiglianiról a mozikban

2020. október 09. /

A népszerű A művészet templomai sorozatot is jegyző Pannonia Entertainment filmforgalmazó októberben két művészettörténeti dokumentumfilmmel is jelentkezik a hazai filmszínházakban. A
mozivetítések mellett elérhető a sorozat online filmkölcsönzője is, amely segítségével otthonról is megnézhető több mint 20 művészeti mozifilm.
Október 8-tól érkezik a mozikba Lisa Immordino Vreeland Peggy Guggen­heim, a művészet megszállottja című portréfilmje a világhírű műgyűjtőről és a modern művészet világának egyik legszínesebb egyé­ni­sé­géről. A Guggeneheim család vagyonának örökösnője a modern képzőművészet kulcsfigurájává vált. Ahogy a XX. század kulturális sok­szí­nű­ségében egyre több tapasztalathoz jutott, már nemcsak műkin­cseket, hanem „művészeket is gyűjtött”. Samuel Beckett, Max Ernst, Jackson Pollock, Alexander Calder, Marcel Duchamp – hogy csak néhányat említsünk a köré szerveződő, megszámlálhatatlanul sok mű­vész közül. Egyéni tragédiái során is sikerült megőriznie azt az el­tö­kélt­sé­get, amellyel létrehozta az egyik legmeghatározóbb modern képzőművészeti gyűjteményt, melyet jelenleg velencei palotájában gondoznak.
Október 29-től látható Budapesten az Urániában és országszerte az art mozikban A művészet templomai sorozat következő epizódja, a tragikusan fiatalon elhunyt, olasz avantgárd festő és szobrász, Amedeo Modigliani (1884-1920) halálának 100. évfordulója alkalmából készült ismeretterjesztő film. A toszkánai Livornóban született Modigliani botrányokkal teli, viharos életet élt. A filmben egy új, eddig ismeretlen nézőpontból tárul fel művészi pályája és magánélete: az élettársa, Jeanne Hébuterne emlékirataiból, aki két nappal Modigliani halála után öngyilkosságot követett el. Modigliani életpályájának és művészetének bemutatása mellett a sorozatra jellemző részletgazdag felvételeken megjelennek a vásznon világszerte népszerű műalkotásai is, amelyeknek jellegzetes, hosszúkásra nyúló ábrázolásmódja a védjeggyé vált.

Részletek: www.pannonia-entertainment.hu