Viva la Vida – Frida Kahlo élete és művészete a mozikban
2020. október 09. /

Hat éve indult útjára A művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm sorozat, amely a modern mozitechnológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva mutatja be az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit és remekműveit. A filmek sajátossága, hogy
a szakértői narrációt a műalkotások páratlanul részletgazdag közeli fel­vé­te­leivel vegyítik, ezzel is elősegítve, hogy a nézők valóban be­le­fe­led­kez­hessenek a mesterek életművébe és remekműveik szépségébe.
A sorozat legújabb epizódja szeptember 10-től érkezik országszerte a mozikba. A Viva la Vida című filmben Frida Kahlo sokrétű sze­mé­lyi­sé­gének két aspektusát ismerhetjük meg: a kortárs feminizmus for­ra­dal­mian úttörő művészét, valamint az embert, aki saját megkínzott tes­té­nek és feldúlt kapcsolatainak foglya volt. A David di Donatello-díjas olasz színésznő, Asia Argento mint narrátor segítségével meg­ta­lál­hatjuk a közös vonásokat a művész két arca között. A film Frida saját szavait idézi fel levelei, naplói és személyes vallomásai alapján. Az eredeti dokumentumokat interjúk színesítik, és a mozinézők meg­cso­ál­hatják Frida Kahlo olyan festményeinek rekonstrukcióit is, amelyeket ma Mexikó legkiemelkedőbb múzeumai őrzik.
A sorozat korábbi, Leonardo, Caravaggio, Tintoretto, Monet, Klimt és Schiele, Van Gogh, Salvador Dalí, Bosch művészetét és a Vatikáni Múzeum, az Uffizi-képtár, az Ermitázs és a Prado páratlan gyűjteményét bemutató részei is rendszeresen elérhetők budapesti filmklub vetítéseken a Várkert Bazárban és az Art+ Cinemában. A mozivetítések mellett 2020 tavaszától elérhető a sorozat online filmkölcsönzője is, amely segítségével otthonról is megnézhetők a korábbi epizódok. Ősszel és télen további új bemutatókkal foly­ta­tó­dik a sorozat, köztük Peggy Guggenheim gyűjtőszenvedélyét, Modigliani, Botticelli és Raffaello élet­pá­lyá­ját bemutató filmekkel.

Részletek: facebook.com/AMuveszetTemplomai