Hetedik Hangfoglaló évad
2020. november 09. / K. B.

Már zajlik az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogram támogatottjainak a ki­vá­lasz­tá­sa, novemberben pedig a könnyűzenei koncerthelyszínek pályázatairól is dönt a Kollégium. A Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program hetedik évadában minden eddiginél nagyobb forrás áll a Kollégium rendelkezésére.

A 2014-ben Cseh Tamás Program néven indult támogatási rendszer évadonkénti első pályázati felhívása, immár hagyományosan, az Induló Előadói Alprogram kezdő formációknak szóló kiírása. A hetedik évadra 207 zenekar és előadó adta be pályázatát, akiknek a dalait előzetesen egy hetvenfős szakmai testület hallgatta meg. Javaslataik alapján a Hangfoglaló Program Kollégiuma 56 formációt hívott meg arra a Meg­hall­ga­tásra, ahol tizenöt tagú zsűri előtt, élőben kellett játszaniuk a pályázóknak. A Kollégium végső döntése novemberben lehet nyilvános az elektronikus előadóknak és producereknek kiírt pályázat ered­mé­nyével együtt.
Novemberben az is kiderülhet, hogy a Klubtámogatói Alprogram ke­re­tében melyik budapesti, fővároson kívüli, illetve határon túli, be­lé­pő­jegyes, élőzenés koncertek szervezésére vállalkozó helyszínek kap­hat­nak támogatást. Erre az Alprogramra 210 millió forintot különített el a Kollégium, amiből a majdani nyertes pályázók a meghívott formációk fellépti díját, technikai költségét, illetve a kommunikációs kia­dá­so­kat finanszírozhatják. A fővárosi helyszínek maximum 2, a vidékiek 4, a határon túliak pedig 3 millió forintra pályázhattak. A Kollégiumnak 140 darab pályázatról kell majd véleményt mondania, köztük sok olyan jelentkezőről is, akik immár rendszeres támogatottjai az Alprogramnak.
Az elmúlt hetekben megszülettek az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának a hetedik évad forrásait felhasználó első döntései is. Az Előzenekari Alprogram keretében 50 millió forint jut 20 olyan zenekari párosnak, ahol a már befutott, ismert formációk arra vállalkoztak, hogy fellépési lehetőséghez juttatnak kevésbé ismert zenekarokat. A még az év elején megjelent pályázat döntése a koronavírus okozta korlátozások miatt csúszott, ugyanakkor hamarosan várható ennek az alprogramnak a következő felhívása is. Ugyancsak döntés született az Öröm a Zene tehetségkutató sorozat új évadának támogatásáról, így novemberben ismét 20 magyarországi és hat határon túli helyszínen versenghetnek a kezdő zenekarok.
A Hangfoglaló Program Kollégiuma folyamatosan dolgozik az évad további pályázatain, hiszen az NKA Bizottságának döntése értelmében minden eddiginél több, közel 940 millió forint fordítható a Program pályázataira. Ennek köszönhetően hamarosan megjelennek a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató, a könnyűzenei sajtót segítő, az örökséggel és az oktatással foglalkozó pályázatok is.