A Streep-jelenség
2020. december 07. /

21 Oscar- és 31 Golden Globe-jelölés tulajdonosa. Minden idők egyik legnagyobb színésznője. Harcos humanista, aktivista. Erin Carlson könyve a művész családi hátterével indul, Streep fia­tal­korával, kezdeti nehézségeivel folytatódik, aztán a Hollywoodba vezető út egyáltalán nem sima

állomásai következnek. A rendezők és a casting direktorok nem könnyen találták meg a különös szépségű és mindig határozott vé­le­ményt megfogalmazó színésznő helyét, olyan is akadt, aki egyenesen csúnyának nevezte. Nem sokkal később már éppen ez a bes­ka­tu­lyáz­ha­tat­lanság vált a legnagyobb erényévé. Streep karrierjében Michael Cimino Szarvasvadász című háborús filmje hozott áttörést a 70-es évek végén, szerepéért megkapta élete első Oscar-jelölését. Az egé­szen más műfajú Kramer kontra Kramer pedig meghozta a díjat az akkor 30 éves színésznőnek, aki ekkor már határozottan járta kö­vet­ke­zetes útját. Alakításait mindig alapos kutatómunka előzi meg, virtuóz módon sajátít el különböző akcentusokat.
Carlson nem csak a sikereit sorolja, a néhány éves partra vetettséget sem hagyja ki, amikor Hollywood megfeledkezni látszott a szí­nész­nőről. A könyv igényesen rajzolja meg Meryl portréját, a jelentős számú megszólalónak köszönhetően komplex képet kapunk a Streep-jelenségről. A könyvet archív felvételek, a szerző keretes megjegyzései és Justin Teodoro illusztrációi egészítik ki.

Erin Carlson: Meryl Streep – Hollywood királynője
Kossuth Kiadó, 2020
352 oldal / 4500 Ft