Online térbe költözik a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál
2020. december 07. /

November utolsó és december első napjaiban mintegy húsz filmmel és kísérőprogrammal érkezik a „Zsifi”, azaz a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál. Az idei évben a vetítéseket és kísé­rő­prog­ra­mokat kizárólag online
tartják az eddigi évek megszokott helyszínein és csapatával, a Puskin és Művész Távmoziban.
A fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, em­lé­ke­zetet bemutató filmjei láthatók; az idei válogatásban többek között Németországból, az Egyesült Államokból, Oroszországból, Ausz­triából, Norvégiából, Izraelből és Magyarországról találhatók alkotások. A programot az Ellenállás című amerikai film nyitja meg, melynek főszereplője Jesse Eisenberg (A közösségi háló, Szemfényvesztők), magyar vonatkozása pedig, hogy Röhrig Géza és Kerekes Vica is szerepel benne.
„Ahogy az elmúlt időszak sokak számára vált egyfajta útkereséssé, az idei Zsifi is egyfajta kísérlet. A fesztiválunk mindig is a közösségről, a nyitottságról és az összetartozásról szólt, s most, noha fizikailag nem tudunk majd együtt lenni, hisszük, hogy ezeket az értékeket az idei filmválogatásunk jól láthatóan megmutatja. Ha virtuálisan is, de a filmeken keresztül közös pillanatokat élünk át, közös élményeket szerzünk és megőrizzük a kapcsolatot egymással” – mondta Kenesei Marcell, a fesztivál igazgatója.
Részletek: www.zsifi.org és film.artmozi.hu