Folkkvartett
2021. január 02. /

A Folkkvartett ugyan csak két éve alakult, de a tagokat sokéves barátság és szakmai kapcsolat köti össze. Fő céljuk, hogy a Kárpát-medence sokszínű, hagyományos zenei kultúráját egy olyan

hangszeres tudással párosítsák és egyben olyan esztétikummal ru­ház­zák föl, amely egy magasabb szintre emeli a népzenét. Munkájuk eddigi gyümölcse a Párhuzamok és metszéspontok című lemez.
„Az elmúlt évek azon zenei felismerései inspiráltak minket, miszerint a különböző Kárpát-medencei népek, nemzetiségek egészen kü­lön­bö­zőnek tűnnek, mégis ugyanazt a zenei nyelvet beszélik. Ezt a nyelvet alakították, formálták át saját íz­lé­sük­re, látták el saját szöveggel. Ezekből és további zenei pár­hu­zamokból és met­szés­pon­tokból áll össze a lemez anyaga, melyet igyekeztünk izgalmas zenei él­ménnyé összegyúrni. Nem nép­raj­zi vagy ismeretterjesztő előadást terveztünk, hanem mind a zeneértő, mind a laikus közönség számára élvezhető korongot. Az elhangzó zenék alapanyagaként a Kárpát-medence jóformán minden szegletéből válogattunk. Találkozik az észak-gömöri prímás játékstílusa a belső-mezőségiével, ugyanazt a dallamot hallhatjuk egy szatmári és tőle több száz kilométerre lévő kolozsnagyidai hegedűs stílusában.”

Kiadó: OZ FIGUR Polgári Társulás