A „világformáló agyak egyike”
2021. január 04. /

A címben szereplő megállapítás Móricz Zsigmond búcsúbeszédéből való, amit Karinthy Frigyes temetésén mondott. A Corvina Kiadó „meg­mond­ja” sorozatának új darabja, a Karinthy meg­mond­ja a magyar irodalom leghíresebb, legtöbbet olvasott és idézett alakjának írásaiból készült

válogatás. Karinthyt humoristának tartották, pedig filozófus volt, aki így fogalmazta meg efelett érzett keserűségét: „Úgy használnak engem, mint a krumplit Európában – virágomat és gyümölcsömet (humor és vicc) tépik, a gyökérgumót (filozófia) eldobják.” Karinthy kora lege­re­detibb regényírója és novellistája volt, aki legszebb műveit versekben írta meg. Mégis egy egészen más műfaj, az irodalmi paródia tette híressé. Az Így írtok ti zseniális verseivel és prózáival találó kritikát mondott költők és írók stílusáról.
A kötet, immár hagyományosan, tematikus rendben közli a válogatást. Nem lehetett könnyű dolga Király Levente szerkesztőnek, amikor belevágott, hogy a hatalmas életműből egy kötetre valót kiválaszt, ráadásul olyan műveket keresett, amelyek lapokban jelentek meg, és később egy részük ma már nehezen elérhető kötetekben jelent meg. Az írások szemernyit sem veszítettek aktualitásukból, a humanista író gondolatai ma is igazak. Olvassunk gyakran Karinthyt, megszépíti a napjainkat.

Karinthy megmondja – Karinthy Frigyes válogatott írásai
Válogatás: Király Levente
Corvina Kiadó, 2020
288 oldal / 2990 Ft