Színkavalkád, mozi és tánc az Opera új színházi terében
2021. május 06. /

Bár tavaly ősszel már opera- és balettbemutatókat is tartottak a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában, a járványhelyzet miatt még hivatalos átadására váró épületben azok is ta­lál­koz­hatnak majd újdonságokkal, akik korábban már jártak a Kőbányai úti multifunkcionális háttér­bázison megtartott előadások valamelyikén.
[kep3]
Míg az épület homlokzatára a Herendi Porcelánmanufaktúra gyártotta le a főépület 1886-os átadásának évszámát, az utolsó MÁV 327-es gőzmozdonyt is magába foglaló előcsarnok falai kivirultak: bal oldalon a rozsdabarna és a patinás arany közti árnyalatok az egykori Északi Járműjavító múltjára – a vasúti aranykorra és a későbbi rozsdás állapotokra – hivatottak emlékeztetni. Jobb oldalon a friss, tavaszi, üde és sötétzöld színskálája váltakozik, utalva arra, hogy az Eiffel Műhelyház az Opera első olyan ingatlana, ahol parknak, pá­zsit­nak is helye van.
A csarnok falai mindemellett változatos hangulatvilágítást kaptak, a gőzmozdony és szeneskocsija mögé csatolt étkezőkocsi, ami az előadások alkalmával büféként funkcionál, oldalfalára a szcenikai műhely mun­ka­tár­sai gyártották le az egykori üzemeltető, az Orient-expresszt is működtető cég logóját. A ruhatár mellett ezzel párhuzamosan játszóvár épült, hogy kiszolgálja azon szülők óvodás és kisiskolás korú gyerekeinek igényeit, akik még nem kívánnak elmerülni egy-egy kortárs opera- vagy balettprodukció misztériumában.
Az előadások helyszínéül szolgáló Bánffy Miklós terem mozirendszerrel gazdagodott, így a vetítésre is alkalmassá tehető színháztér exkluzív filmpremierek, a Mozdonycsarnok pedig az azt követő fogadások hely­színeként is funkcionálhat majd. Mindez azonban még a jövő, ami viszont már biztos, hogy a Magyar Nemzeti Balett itt, kortárs és modern darabjaik játszóhelyén rögzítette áprilisban Venekei Marianna Tűz­ma­darak című koreográfiáját, amit az Opera Otthonra online fizetős szolgáltatásában 2021. május 8-án 20:00 órától tekinthetnek meg az érdeklődök.