Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok
2021. június 07. /

Barokk forgataggal, minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok július 3. és 10. között. A Filharmónia Magyarország idén is visszarepíti a nagyérdeműt az időben, felidézve a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait. Lesz zene,
irodalom, tanulás és játék. 2021-ben több újdonsággal is készülnek a szervezők. Bővült a kurzuskínálat, ez évben pedagógusok számára is lesz továbbképzés. Újdonság az is, hogy Vác mellett a Gödöllői Királyi Kastélyban is úgy hallgathatunk koncerteket, ahogy és ahol Sisi lehetett emlékezetes hangversenyek részese.
Július 3. és 10. között kerül megrendezésre a 37. Régi Zenei Napok, mely­nek társszervezője a Váci Egyházmegye. Az esemény páratlan koncertkínálattal várja az érdeklődőket és a historikus zenei tanul­má­nyokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat. A kurzusokon kívül gyermektábor is lesz. A gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a klasszikus zene dallamaival a számukra szervezett kalandtáborban, a pedagógusok pedig egy továbbképzés keretében sajátíthatnak el új tanítási módszereket, bővíthetik ismereteiket.
A régizenejátszás világhírű, hazai együtteseivel, az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal nyitja meg kapuit a fesztivál a Fehérek Tem­plo­mában. Este 20 órakor Vashegyi György vezényletével egy utoljára a 18. században előadott mű, Stölzel Passiója csendül fel.
Számos nagy tudású professzor – Kovács Ágnes és Elisabeth Scholl (ének), Balogh Vera (fuvola), Baranyay Piroska (barokk cselló), Sheng-Fang Chiu (furulya), Simon Standage (hegedű), Malcolm Bilson (fortepiano), valamint Vashegyi György (kamarazene) – tart mesterkurzust Vácon. Idén először Gödöllő is becsatlakozik a programba. Július 5-én és 9-én csodálatos festői helyszínen, a Királyi Kastély Dísztermében hallhatják a nemzetközi régi­ze­ne­játszás legkiválóbb előadóinak koncertjeit.
A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között. Július 6-án Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője a régmúlt zeneműveit a ma irodalmával köti össze a Zenés irodalmi szurkapiszka című előadáson. Július 8-án a Capella Savaria, a Régi Zenei Napok visszatérő vendége egy Telemann-esttel várja a nagyérdeműt. A koncerten közreműködik Bertalan Andrea fuvolaművésznő és Kalló Zsolt hegedűművész.
A rendezvény izgalmas, családi barokk forgataggal és egy kihagyhatatlan zárókoncerttel búcsúzik. Duna-parti kézműves foglalkozással, korhű viseletbemutatóval, népi játszótérrel készülnek a szervezők. Végül este 20 órakor a Barátok Templomában a Purcell Kórus és a Helsinki Barokk Zenekar koncertjével ér véget a 2021-es Régi Zenei Napok.
A váci és gödöllői lakosok a koncerteket kedvezményes belépővel látogathatják. Jegyek válthatók Vácon a Tourinform-irodában, a programok előtt a helyszíneken és a www.jegymester.hu weboldalon.
További információért kövesse a Filharmónia Magyarország Facebook oldalát és a www.filharmonia.hu weboldalt!