Jubilál a PanyolaFeszt
2021. július 10. / Pótor Melinda

Idén augusztus 6-8. között ünnepli 15 éves születésnapját a PanyolaFeszt. A készülődésről, a fesztivál eseményeiről Muhari Zoltánt, Panyola polgármesterét kérdeztem.

Tavaly kimaradt egy év. Milyen érzés volt a kényszerű kihagyás?
M. Z.: Furcsa volt megélni, hogy a fesztivál ideje alatt kihalt a tér, nem volt tömeg, és a színpadok üresen álltak. Bár elmaradt ez az ese­ményünk, de mi ekkor sem tétlenkedtünk. Videós összeállításban bemutattuk a Magyar Fesztivál Szövetség által minősített többnapos rendezvényünket. Meglepetésünkre a pandémia nem riasztotta el az embereket, a hosszú évek alatt visszajáró családok most is eljöttek. A lefoglalt szállásaikat nem mondták vissza. Focibajnokságot szer­vez­tünk, kerékpárokat kölcsönöztek, kajak-kenu túrára mentek a látoga­tók. Megkérdeztük, hogyan érzik magukat, mikor jöttek el hozzánk először, és mit ad a PanyolaFeszt az ide érkezőknek. Felnőttek, gyermekek fogalmazták meg gondolataikat. Volt, aki a felvételeken Covid-logós pólóban jelent meg, rajta az emblémánkkal, hogy egy év se maradjon ki a gyűjteményéből. Sok olyan visszajelzést kaptunk, amelyet öröm volt hallgatni. Ezeket az összeállításokat bárki megnézheti a PanyolaFeszt Facebook oldalán.

Mire számíthatunk az idén?
M. Z.: A szervezőmunka, az ötletelés már elindult, de félve kezdtük a tervezgetést. A vírus kiszá­mít­ha­tat­lansága miatt nem tudtuk, meddig lesznek megszorítások. Bízunk abban, hogy az idén tényleg jubi­lál­hatunk. Ünneplünk és számos olyan meglepetéssel készülünk, amelyet most még nem árulok el, tartogatjuk a fesztiválra. Egyébként ahogyan már említettem, a pandémia alatt sem tétlenkedtünk. Több olyan fejlesztés, beruházás valósult meg településünkön, amelyre pályáztunk és sikeresen meg is nyertük. A Széles Gyula Kiállító és Kézművesház udvara megszépült. Elkészült a hátsó fedett terasz, amely az idei rendezvényünk egyik fő helyszíne lesz. Megépült a búbos kemencénk, amelyben rengeteg finomság és ízletes szatmári étel készül majd. Látványkonyhai bemutatónkon vidékünk különlegességeit kóstolhatják meg. Folkudvar nyílik a portán. A hagyományőrző vendégeink a néptánc, a muzsika és a tánc kedvelőinek remek kikapcsolódást kínálnak a fesztivál idején.
Milyen különlegesség várja még az érdeklődőket?
M. Z.: Minden évben igyekszünk új elemekkel frissíteni fesztiválunkat. Idén a zenéé, a táncé, a színházé lesz a főszerep. Olyan fellépőket hívunk, akik fergeteges hangulatot teremtenek a nagyszínpadunkon, többek között: Bohemian Betyars, Dánielfy Gergő és az Utazók, Pankastic!, Forrás Néptáncegyüttes és még sokan mások ígérnek felejthetetlen kikapcsolódást. Ahogyan már említettem, megnyitjuk Folkud­va­runkat, ahol folyamatosan élő zene, néptánc- és népzenei csoportok várják a hagyományokat kedvelő vendégeinket. Közben szatmári ízeket kóstolhatnak, táncház és élő népzene kíséretében a Bordó Sárkány és a Csipkés Zenekartól. A portálok újra kinyitnak, színházi produkciókat tervezünk az estékre, hogy megannyi élményben részesülhessenek a színházkedvelők. A Déryné Program Cseh Tamás-estjét kínálja, de Csákányi Eszter remek produkciója is értékes perceket ígér a kultúra kedvelőinek. A Pulyasarok ebben az esztendőben hatalmas kavalkáddal, sok-sok élménnyel várja a gyermekeket. A Csupa-Csoda Interaktív Játékpark, kézműves foglalkozások, bemutatók, bábjáték és színházi programok kötik le a picik figyelmét. Tervezünk kerékpártúrát vidékünk felfedezésére és a sport kedvelőinek kedvezve.

Ha jól tudom, a bevételükből minden esztendőben jótékonysági célra is felajánlanak egy összeget. Ebben az évben mire gyűjtenek?
M. Z.: Mint említettem, 2020-ban számos beruházás valósult meg, amely picit a falu zöld növényzetét hiányossá tette. Nekünk fontos a természet közelsége, ezért szeretnénk még többet zöldíteni köz­ségünket. Önkormányzatunk fákat, cserjéket ajánl fel a lakosoknak, hogy még szebbé tegyük a környezetünket. A PET Kupa éves gyűjtése fesztiválunk első napján lesz, együtt tisztítjuk meg a folyók medrét és mentét. Segítjük a munkájukat. A PET Kupa egy szemétszedő-hajóépítő vetélkedő, hosszú távú folyami hajós verseny, egy, a Tisza menti közösségeket egybekovácsoló civil kezdeményezés. Egy életre szóló kaland, amelynek már jó pár éve mi is fontos állomása vagyunk.

www.panyolafeszt.hu, Facebook: PanyolaFeszt